JUSS OG SAMFUNN

Mener Linux inneholder Microsoft-kode

Steve Ballmer bekrefter at Linux inneholder Microsoft-kode, men er ikke innstilt på søksmål.

20. nov. 2006 - 08:58

I august 2004 kunngjorde Open Source Risk Management (OSRM), et selskap med nære bånd til åpen kildekodebevegelsen, at Linux potensielt bryter 283 registrerte amerikanske programvarepatenter. Selskapet tilbyr både risikovurdering og forsikring til den enkelte brukeren. Flere av patentene tilhører Microsoft. Noen store aktører, blant dem IBM og Sun, har overgitt patenter til fellesskapet.

    Les også:

For to uker siden inngikk Microsoft en avtale med Novell om patenter og om samspill mellom Windows og Linux. Patent-delen av avtalen innebærer at Novell betaler Microsoft mot at Microsoft verner Novells Linux-kunder mot ethvert krav om juridisk erstatning knyttet til selve bruken av Linux. (Se artiklene Microsoft anbefaler Novells Suse Linux og Novell tjener fett på avtalen med Microsoft.)

Flere innen åpen kildekodeselskapet mener at avtalen mellom Microsoft og Novell er et varsel om et kommende felttog fra Microsofts side mot brukere av andre typer Linux.

Novells fremste konkurrent innen Linux til bedrifter, Red Hat, reagerte negativt på avtalen mellom Novell og Microsoft. (Se artikkelen Red Hat tror Linux er best tjent med rene hender.) I forrige uke ble det kjent at Microsoft har kontaktet Red Hat med tanke på å få til en patentavtale tilsvarende den med Novell, og at Red Hat har avvist forslaget.

Torsdag talte Microsoft-sjef Steve Ballmer på et møte i brukerforeningen for SQL Server, Professional Association of SQL Server. Her sa Ballmer blant annet følgende:

– Det faktum at dette produktet [Linux] bruker vår patenterte opphavsrett er et problem for våre aksjonærer. Vi bruker sju milliarder dollar i året på forskning og utvikling. Våre aksjonærer forventer at vi verner, lisensierer eller trekker økonomisk fordel av våre patenterte fornyelser.

Ballmer svarte på dette elegante spørsmålet fra salen, ifølge journalist Todd Bishop i Seattle Post-Intelligencer, som la ut hele Ballmers forklaring på sin blogg: Ballmer on Novell, Linux and patents:

– Mitt spørsmål dreier seg om avtalen deres med Novell og Linux. Jeg trodde Windows og Linux prøvde å holde avstand til hverandre, og nå ser jeg det slik at dere på en måte tar parti for åpen kildekodefellesskapet. Holder dere på å selge dere ut, eller hva er det som skjer?

Ballmer svarte ved å beskrive avtalen med Novell som en «ordning er de betaler oss for retten til å si til kunden at alle som bruker Suse Linux er dekket. De får ingen patentproblemer. De har behørig kompensert Microsoft for vår opphavsrett, og det er viktig for oss.»

Så la Ballmer til følgende, for å forklare den juridiske risiko som ligger i bruken av Linux, og som OSRM pekte på for over to år siden:

– På en måte kan man si at enhver som har Linux i sin datasentral løper en viss risiko, fordi det ikke bare dreier seg om Microsoft-patenter.

Ballmer beskrev så hvordan avtalen også forplikter Microsoft til å delta i markedsføringen av Suse Linux, og at en grunn til at dette er hensiktsmessig for Microsoft, er at Novell har gjort opp med Microsoft med hensyn til opphavsrett.

– Vi er villige til å gjøre det samme med Red Hat og andre Linux-distributører.

Denne utlegningen kan vanskelig tolkes som annet enn en klar avvisning av at Microsoft vil prøve seg på noe søksmål, selv om det ikke sies direkte:

– Det er så mange kunder som kommer til oss og sier: «Hør her, vi ønsker ingen problemer, verken med opphavsrett eller med andre ting. Det er bare en rekke oppgaver der vi i dag ønsker å kjøre Linux. Vær så snille, Microsoft, å gå sammen med distributørene om å løse dette problemet, ikke prøv å ordne dette gjennom individuelle lisenser.» Så det er press fra kundene som har fått oss dit vi er nå.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.