Mener man kan leve bare med Microsoft

Nå åpner det første store «bare Microsoft»-konsulentselskapet i Norge, men toppsjefen medgir at .Net ikke er perfekt.

Nå åpner det første store «bare Microsoft»-konsulentselskapet i Norge, men toppsjefen medgir at .Net ikke er perfekt.

Windows skalerer ikke og kan ikke brukes til alt, mener nok de fleste fremdeles. Men Accenture var ikke enige og startet Avanade, det første store konsulenthuset som bare leverer teknologi fra en leverandør.

Avanade ble startet med Microsoft som deleier (17 prosent) i 2000 og åpner på torsdag kontorer Norge, Sverige, Danmark og Finland. digi.no fikk treffe toppsjef Mitch Hill (til høyre) og ny sjef i Norge, Trond Moberg.

De skal gi blant annet aktører som Component Software, men også alle som rydder opp i Windows-baserte servere, nettverk og PC-parker, deriblant for eksempel Ementor, ny konkurranse.

– Hele årsaken til at vi startet Avanade var at vi så at Microsoft har blitt et modent miljø, sier Hill til digi.no. – Microsoft har gjort enorme fremskritt de siste fem årene på skalerbarhet, integrasjonsmuligheter og sikkerhet.

Påstanden kommer ikke fra hvem som helst eller en tidligere Microsoft-ansatt. Hill var tidligere sjef for Accenture Hightech Consulting i USA og det er Accenture som hovedeier som legger ryktet sitt bak påstandene.

Hill mener Accenture så noe som ingen andre har sett, for konkurransen er mindre i «bare-Microsoft-markedet».

– Konkurrentene våre er typisk små konsulenthus som ikke kan påta seg større oppdrag og levere store virksomhetskritiske systemer, mener Hill.

– Hvis dere har rett og virkelig store kunder kan leve med Microsoft-programvare i absolutt alle funksjoner, hvorfor hører vi ikke om mange kunder lager virkelig store Windows-systemer?

– Det tar tid å planlegge og utvikle store IT-prosjekter. Jeg mener Microsofts verktøy og produkter ble modne for ett til to år siden. Derfor dukker de første virkelig virksomhetskritiske systemene basert på Microsoft-teknologi opp først nå. Vi har minst et dusin til under arbeid, forteller Hill.

Han lister opp blant annet et flyreservasjonsystem som betjener 35 billigflyselskaper i USA med flere hundretusen transaksjoner om dagen – basert fullstendig på Microsoft-systemer – og hele kjøp/salg-delen av systemene på London-børsen.

Men på spørsmål fra digi.no innrømmer Hill at Microsoft-produktene og løsningene ikke er perfekte. Hva er det han savner mest, er det noen store hull spør digi.no.

– Microsoft medgir selv at .Net-verktøyene trenger forsterkninger. .Net en moden programmeringsplattform, men verktøy for det som er foran og bak, for arkitektur, modellering og testing er ikke gode nok, mener Hill.

Avanade har satset primært på finans og offentlig sektor. Til å begynne med jobbet Avanade mye med opprydninger i infrastruktur, innkjøpt under dotcom-årene da fokus på kostnader ikke var på topp, som Hill påpeker det diplomatisk.

Nå fokuserer selskapet på infrastruktur, det vil si servere, desktop, messaging og drift. Hoveddelen er utvikling av applikasjoner og integrasjon mot andre systemer. I tillegg arbeider Avanade med samarbeidsløsninger, det vil si Sharepoint og publisering.

Det norske kontoret starter med 35 ansatte fra Accenture og overtar flere kundeforhold, blant annet Altinn-systemet til Skattedirektoratet.

– Vårt første mål er å bli 100 personer, men om det tar ett eller fire år bestemmer markedet, sier Moberg.

Til toppen