JUSS OG SAMFUNN

Mener Microsoft har monopol på norske skoler

Linux i skolen blir vanskelig når oppgaver ligger på nettsider som bare kan lese med Microsoft-programmer.

25. aug. 2004 - 09:00

Skolelinux-prosjektet med Knut Yrvin har sammen med Sunndal ungdomsskole klaget inn Microsoft til Konkurransetilsynet. Tilsynet skal nå se på om Utdanningsdirektoratet har favorisererer Microsoft, skriver Dagens Næringsliv.

Tilsynet har sendt et brev med flere spørsmål til Utdanningsdepartementet med svarfrist 1. september. Tilsynet vil med spørsmålene undersøke avtalene direktoratet har med Microsoft. I følge Skolelinux-prosjektet har Microsoft gjennom å gi vekk programvare i enkelte tilfeller skaffet seg en monopolistisk stilling.

Årsaken til at Sunndal ungdomsskole har engasjert seg i saken er at skolen bare bruker Skolelinux, den fornorskede Linux-versjonen. Skolelinux er spesialtilpasset for enkel adminstrasjon av Linux-klienter.

Skolen har oppdaget at matematikk-prøver som ligger på nettet, men disse nettsidene er skrevet ekslusivt for Microsofts Internet Explorer. Dette er uvanlig, følger man HTML-standarden skal en nettside kunne vise i alle nettlesere.

Skolen mener at det er urimelig at man må kjøpe programvare fra en spesiell leverandør for å gjennomføre prøver og oppgaver laget av staten.

Microsoft har bedt om et møte med Konkurransetilsynet for å redegjøre om sitt syn på saken, skriver Dagens Næringsliv.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.