Mener Microsoft misforstår patentundersøkelse

Microsofts nylige påstander om at Linux krenker mer enn 200 patenter, avvises av forfatteren av rapporten Microsoft viser til.

Microsofts nylige påstander om at Linux krenker mer enn 200 patenter, avvises av forfatteren av rapporten Microsoft viser til.

Det var under en tale for asiatiske regjeringsledere i Singapore forrige uke, at Microsoft-sjef Steve Ballmer sa at Linux krenker mer enn 228 patenter, og at i alle land som er medlemmer at WTO, vil noen en dag kreve erstatning for patenter som er blitt krenket.

Ballmer skal ha sitert en rapport som ble publisert om dette temaet tidligere i år.

    Les også:

Nå sier forfatteren av rapporten til eWeek at Ballmer og Microsoft har misforstått det hele.

- Åpen kildekode verken utsatt for større eller mindre risiko enn proprietær programvare. Markedet må forstå at undersøkelsen Microsoft siterer faktisk beviser det motsatte av det de hevder den gjør, sier Dan Ravicher, forfatter av rapporten, advokat og administrerende direktør for Public Patent Foundation (PUBPAT), til eWeek.

- Microsoft driver som vanlig med å spre FUD, sier Ravicher. FUD er en forkortelse for ordene "fear, uncertainty and doubt".

- Det er ingen grunn til å tro at det er noen større risiko for at GNU/Linux skal krenke patenter enn at Windows, Unix-baserte eller andre funksjonelt tilsvarende operativsystemer skal gjøre dette. Dette skyldes av patenter krenkes av spesifikke strukturer som gir spesifikk funksjonalitet, forklarer Ravicher.

- Patenter bryr seg ikke om hvordan den krenkede delen er distribuert, enten det er under en åpenkildekodelisens, en proprietær lisens eller ikke i det hele tatt. Derfor, hvis et patent krenkes i Linux, krenkes det sannsynligvis av blant annet Unix, Windows.

- Ballmer er dristig når han sier at Linux krenker hundrevis av patenter. Det er ekstremt forskjellig fra å si 'Linux krenker potensielt X patenter, fordi kravene for å bevise krenkelse er langt høyere enn kravene som stilles for å anmelde noen for et slikt forhold. Som SCO-sagaen viser, det å saksøke noen basert på en påstand er én ting - å bevise i retten at påstanden stemmer, er noe helt annet, sier Ravicher.

Han oppgir at målet med undersøkelsen var å eliminere de uriktige påstandene om de påståtte rettslige problemene med Linux ved å legge til kvantiserbare mål framfor spekulasjonen.

- Tenkt på dette, ikke ett enkelt program basert på åpen kildekode er noen gang blitt saksøkt for patentkrenkelser, langt mindre blitt funnet skyldig i en slik krenkelse. På den annen side, er proprietær programvare, som Windows, blitt saksøkt og funnet skyldig i patentkrenkelser ganske ofte, sier Ravicher.

Flere selskaper som tilbyr Linux-basert løsninger, blant annet HP, Red Hat, Novell og IBM, har på ulike vis lovet å beskytte Linux-kundene mot eventuelle patentsøksmål.

Til toppen