Mener Microsoft priser medieteknologi for lavt

Tilhengere av MPEG-4-standarden mener Microsofts lisenspriser for selskapets mediateknologi er så lave at det skaper urettferdig konkurranse og truer konsumentenes valgfrihet.

Det er sjelden noen klager over at prisen på produkter er for lav, men ifølge News.com er det nettopp dette tilhengere av MPEG-4-standarden gjør etter at Microsoft Corporation denne uken annonserte lisensprisene for selskapet komprimeringsteknologi for audio og video. Selskapet vil kreve 10 cent per dekoder, 20 cent per omkoder og 25 cent for begge.

Ifølge News.com krever MPEG LA, et konsortium av selskaper som eier patentene tilknyttet MPEG-4-standarden, 25 cent per omkoder eller dekoder, og 50 cent for begge. MPEG-4 er blitt ansett som en standard som vil bli benyttet for digitalt media lagret i alt fra PC-er til DVD-plater og konsumentelektronikk.

Kritikerne mener at Microsoft ved å underselge selskapets teknologi truer industriens naturlige tendens til å gå over til åpne standarder, slik at mange selskaper sømløst kan samarbeide om å tilby massemedietjenester med det beste teknologivalget.

- Kundenes interesse er best tjent når de har et valg - akkurat det åpne industristandarder som MPEG-2 og MPEG-4 er designet for å tilby, sier Elliot Broadwin, daglig leder for iVast, et selskap som selger MPEG-4-basert programvare for levering av digital media, til News.com.

Microsoft er derimot ikke enige.

- Å senke eller fjerne lisensbarrierer er ikke bare storartet for konsumentelektronikk- og programvarebransjene, det tilbyr også kundene fordelene ved video med bedre kvalitet og mindre lagringsbehov, sider Michael Aldridge, produktsjef for Microsofts Windows Digital Media-divisjon, til News.com.

Talsmann for MPEG LA, Larry Horn, sier til News.com at lisensbeløpet ikke vil være den avgjørende faktoren for hvilken digital medieteknologi selskaper vil ta i bruk. I stedet er det kvalitet og interoperabilitet som teller.

- Det er markedsplassen som kommer til å bestemme hvilken teknologi som vil bli brukt. De som velger å bruke proprietær teknologi gjør det på egen risiko, sier Horn.

Til toppen