Mener Norge mangler 6.000 IT-ansatte

Mener Norge mangler 6.000 IT-ansatte

Tusener av tomme stoler bremser veksten og øker bruken av lavkostland, ifølge IDC.

Analyseselskapet IDC har gjennomført undersøkelser i Sverige og Danmark for å se på bedriftenes klager om mangel på kompetent arbeidskraft.

IDC har intervjuet IT- og Teleselskaper i Danmark og Sverige og lagt frem resultatene i to rapporter som fritt kan lastes ned fra IDC's hjemmeside (krever registrering).

Rapportene konkluderer med at situasjonen er verre enn hva analytikerne trodde før de gjennomførte undersøkelsen.

I Sverige sier 57 prosent av bedriftene at de sliter med å rekruttere kvalifisert IT-personell. IDC har regnet seg frem til at svenske IT-bedrifter kunne gitt jobb til 6.200 nye ansatte hvis de hadde vært tilgjengelig.

Tallene er ikke bedre i Sverige. Der sier 83 prosent av bedriftene at de har store problemer på rekrutteringssiden og bedriftene mangler konkret 8.760 ansatte.

Konsekvensene av mangelen på kvalifisert arbeidskraft er at prosjekter blir utsatt og at tjenesteutsettingen til lavkostland aksellereres. Dette kan så slå tilbake mot de ansatte når nedgangstiden kommer og ledigheten øker igjen.

I tillegg mener IDC at det reduserer IT-bransjens vekst med henholdsvis en tredjedel og en fjerdedel i Sverige og Danmark.

En tilsvarende undersøkelse er ikke gjort for Norge, men IDCs sjef for Norden-kontoret sier at de har indikasjoner på det er omtrent samme situasjon i Norge som i Danmark.

- Situasjonen i Norge er på nogenlunde samme nivå som i Danmark, sier Per Andersen, administrerende direktør i IDC Nordic, til digi.no.

Det betyr at bransjen kunne ansatte alle arbeidsledige IT-personer i Norge, hvis de hadde ansett dem som kvalifiserte, og fortsatt mangle cirka 5.000 ansatte.

Til toppen