RESULTATERFINANS

Mener norske finansfolk forsømmer IKT

Nokias bud på Trolltech sier noe om at Norge ikke løfter sin egen IT, mener IKT-Norge.

28. jan. 2008 - 11:39

Budet fra mobilgiganten Nokia på det norske programvarehuset Trolltech viser at norsk programvarenæring er blant de ypperste i verden, heter det i en kommentar fra direktør Fredrik Syversen i IKT-Norge.

    Les også:

– Det er artig at vi i Norge kan si at Nokia er en «liten bit av Norge». Jeg tror den kompetansen Trolltech kan tilføre Nokia vil være kritisk i deres videre satsing, sier Syversen.

Men alt er ikke rosenrødt med dette kjøpet, ifølge IKT-Norge.

– Det sier noe om at vi i Norge ikke evner å løfte programvareselskapene våre til verdenstoppen. Trolltech vil helt sikkert bli verdsatt i Nokia, men vi etterlyser også et finansmiljø i Norge som er villig til å bruke tid og ressurser på samme måte som man gjør innen olje, fisk, og energi, mener Syversen.

Syversen mener videre at utdanningsinstitusjonene som ga oss Fast og Trolltech – Fast ble, som kjent, nylig kjøpt av Microsoft – trenger fokus fra myndighetene.

– Det som er en fortvilende situasjon i disse dager er at institusjoner som NTNU, og høyskolene våre innen programvareutvikling sliter med dårlig søknadstilgang. Fast og Trolltech er eksempler på selskaper der koblingen mellom IT-kunnskap og selskapet er uomtvistelig. IKT-Norge vil nå be om et møte med myndighetene for å se på hva vi på kort sikt kan gjøre får å snu denne trenden. Vi må handle nå for ikke å oppleve en baksmell om få år, understreker Syversen.

IKT-Norge sier de går ut fra at Nokia bevarer Trolltechs nåværende utviklingsmiljø i Nydalen i Oslo.

I en uttalelse fra Abelia gratuleres gründerne Haavard Nord i Eirik Chame-Eng med innsatsen og salget av Trolltech til Nokia.

– Norge har lenge vært ledende innenfor utvikling av fri programvare og mobile tjenester. Det er derfor ikke overraskende at Nokia, og andre større internasjonale selskaper ser til Norge for spennende oppkjøpskandidater, sier administrerende direktør i Abelia, Paul Chaffey.

Abelia peker på at Trolltech og Fast springer ut av universitetsmiljøet i Trondheim: Nokias kjøp av Trolltech og Microsofts kjøp av Fast viser hvor viktig forsknings- og utviklingspolitikk er i tilrettelegging for innovasjon og næringsutvikling.

– Det er like fullt litt vemodig at Trolltech er det andre internasjonalt markerte IT-selskapet som ender på utenlandske hender i 2008. Samtidig er det bare å håpe at forskningsmiljøene blir i Norge, og at oppkjøpet er med på å styrke det norske IT-miljøet. Vi håper at forskningsministeren innser behovet for en økt satsing på IKT-forskning i Norge, heter det i uttalelsen fra Abelia.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.