BEDRIFTSTEKNOLOGI

Mener Novell bør kvitte seg med GroupWise

En stor Novell-aksjonær mener selskapet bør kvitte seg med flere produkter og fokusere på Linux.

13. sep. 2005 - 08:30

Et aksjonæropprør er i emning i Novell, på bakgrunn av dårligere tall enn ventet og det mange oppfatter som selskapets manglende strategiske fokus.

I forrige uke forlangte Credit Suisse First Boston endringer i Novells ledelse og salg av flere avdelinger. Fredag fulgte Blum Capital, som eier 5 prosent av Novell, opp med et tilsvarende utspill.

    Les også:

Blum Capital er svært konkret. Ifølge Boston Business Journal foreslår investeringsselskapet følgende tiltak:

  • Kutte ut 400 utviklere som arbeider med å videreutvikle Novell, samt kvitte seg med to av selskapets jetfly. Det vil redusere de årlige utgiftene med 225 millioner dollar.
  • Selge det britiske konsulentselskapet Celerant som Novell overtok samtidig som det kjøpte konsulentselskapet Cambridge Technology Partners. Det skulle bringe inn minst 175 millioner dollar.
  • Selge Cambridge Technology Partners for 75 millioner dollar.
  • Selge avdelingene som sysler med produkter som GroupWise og ZenWorks. Det skulle bringe inn 250 millioner dollar, fordelt på 100 millioner dollar på GroupWise og 150 millioner dollar på ressursforvaltningssystemet ZenWorks.

Blum Capital mener Novell i dag i praksis taper 50 millioner dollar i året på sin kjernevirksomhet. Investeringsselskapet mener Novell bør bruke halvparten av sin likvide reserve, det vil si 500 millioner dollar, på gjenkjøp av aksjer. Det vil øke kursen med 20 prosent og Novell vil fortsatt ha gode muligheter til å kjøpe opp andre selskaper.

– Implementeres alle våre forslag, vil resultatet per aksje i regnskapsåret 2006 øke til rundt 0,30 dollar, og deretter vokse med rundt 20 prosent årlig i over flere år, heter det i redegjørelsen fra Blum, ifølge News.com.

Novell kommenterer ikke detaljene i forslagene, men sier de tar innspill fra aksjonærer svært alvorlig.

Et av problemene til Novell er at selskapet er med på åpen kildekodeprosjekter som åpenbart konkurrerer med egne produkter. E-post- og samarbeidssystemet GroupWise er blant disse.

Novell avholder i disse dager en stor kundesamling – «BrainShare» – i Barcelona. Viktige momenter her er Linux-baserte løsninger for arbeidsgrupper, økende salg av ZenWorks etter den nylig lanserte oppgraderingen til versjon 7, nye storkunder for Linux Enterprise Server, nye storkunder i Europa for Linux-klienten, og bedre sikkerhet for Linux-baserte bedriftssystemer.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.