Mener nye Apple Watch 4 viser veien til det moderne helsevesenet

Til og med det amerikanske helsedirektoratet uttrykker begeistring over de nye sensorene i Apples siste klokke.

Mener nye Apple Watch 4 viser veien til det moderne helsevesenet
En liten revolusjon: AppleWatch 4 er med på å endre helsevesenet på en fundamental ny måte, mener lege og daglig leder i Hjemmelegene, Nicolai Skarsgård. Foto: Åsmund Holien Mo / Hjemmelegene

Lanseringen av Apple Watch Series 4 er nok et skritt mot å flytte avanserte diagnostisk utstyr ut fra helsevesenet og hjem til forbrukeren. Spesielt det at klokken kan gi brukerne mulighet til å overvåke hjertet gjennom å kunne ta en EKG. Det mener lege og daglig leder i Hjemmelegene, Nicolai Skarsgård.

Sjekker: Holder du fingeren på krona kan elektodene her og under klokka lytte på hjertet via armene og brystkassa. Foto: Apple

— Selvfølgelig blir ikke dette det samme som en tilsvarende undersøkelse på et legekontor eller et sykehus hvor vi måler med 12 ulike elektroder. Apple Watch 4 måler de elektriske signalene på to punkter ved at brukeren legger fingeren på den ene armen på kronen på klokka. Spørsmålet blir hvor gode målinger det blir, men dette åpner for at brukerne kan måle mange ganger om dagen og få et helt annet bilde over tid enn i helsevesenet. Det åpner en masse helt nye muligheter, sier Skarsgård til digi.no.

Han mener det å kunne måle ofte og over tid vil kunne avsløre tilstander som ikke er mulig å se på en engangsmåling.

Kan avsløre hjertearytmi

— Det å kunne monitorere hjerterytmen over tid kan være viktig for en del risikogrupper, selv om det kanskje ikke er den viktigste funksjonen for unge friske brukere, sier Skarsgård.

Det amerikanske mektige helsedirektoratet, FDA, er av samme oppfatning. I kjølvannet av Apples lansering sendte de ut en erklæring hvor de støtter opp om utviklingen av digitale helsesensorer til forbrukere. De mener at dette er med på å endre måten helsetjenester leveres på og at det er et paradigmeskifte når folk kan utføre sine egne målinger.

Godkjent. Klokka kan gi deg svaret på om du har rytmeforstyrrelser i hjertet. Foto: Apple

FDA nevner spesielt Apples to apper som bruker EKG-sensoren og puls-sensoren i klokka. EKG-sensoren kan oppdage hjerteflimmer og overvåke hjerterytmen, mens den andre bruker pulssensoren for å analysere pulsen og lete etter uregelmessigheter. Skulle appen oppdage noe, vil den varsle brukeren.

Det at FDA så eksplisitt går ut og ønsker denne utviklingen velkommen mener Skarsgård er svært viktig. Det vil påvirke de som utvikler slik utrustning og det vil bidra til å flytte makt over til folk flest.

Kan fungere som en trygghetsalarm med fallsensor

En annen ting som kom med AppleWatch 4 er forbedring av de tidligere sensorene slik at de kan oppdage om brukeren faller. Når klokka også har GPS og eSIM åpner det et nytt marked.

Ausan: Faller du kan du trykke på SOS-knappen eller si fra til som overvåker at du er OK. De kan også ringe opp direkte på klokka og forhøre seg om tilstanden. Foto: Apple

— Klokka har det som skal til for å fungere som trygghetsalarm. Faller brukeren og blir liggende, kan det gå en alarm som også viser hvor vedkommende befinner seg. Når den også kan fungere som en selvstendig telefon er det mulig å opprette samband med den som har falt, sier han.

Skarsgård understreker at det Apple nå har gjort føyer seg inn i en trend som frigjør stadig flere typer teknologi og diagnostikk fra helseinstitusjoner.

— Vi reiser rundt til pasienter og kan ha med oss diagnostisk utstyr som ikke var mulig før. Det å undersøke CRP, det vil si se etter betennelser i blodprøver, krevde før at vi sendte prøver til laboratorier. Så kom slikt utstyr til fastlegen, men det var dyre maskiner som veide 5 til 10 kilo. I dag kan vi gjøre dette på 5 minutter hjemme hos pasienter med tester som veier 50 til 100 gram. Trenden er altså den samme som med klokka. Diagnostikken kan skje der pasienten er. Det eneste som trengs er en nettkobling, sier han.

Blodsukker

Den neste store hellige gralen er klokker eller armbånd som måler blodsukker og andre parametere gjennom huden. Det jobbes med slike på mange steder i verden, ikke minst hos Prediktor medical i Fredrikstad hvor de er kommet langt.

Vil ha ny klokke: Nicolai Skarsgård er svært klar for å bytte til AppleWatch 4 Foto: Åsmund Holien Mo

Når alle som anskaffer Apple Watch 4 og tilsvarende enheter for alvor begynner å sende helsedata, blir spørsmålet hvem som skal være mottakeren. Skal Apple inn i helsebransjen, eller kan data gjøres tilgjengelig for norske leger?

— Det er mye som er uklart ennå, ikke minst hvor dataene skal og hvordan sikkerheten skal håndteres, men jeg er mer opptatt av mulighetene.

– Personlig vil jeg gjerne dele mine data både til fellesskapet og mitt eget beste. Slike store datamengder vil også kunne bli en fantastisk kilde til ny forskning. Faktisk satte Apple i gang Apple Heart Study i samarbeid med Stanford i 2017, da versjon 3 av klokken kom. Jeg er sikker på at denne versjonen kommer til å få enda mer fart på denne typen studier, sier Skarsgård.

Når kommer det?

Det eneste Apple har sagt er at appene som kan utnytte de nye sensorene ikke er klare fra salgsstart, men at de kommer i USA i år og da vil de være godkjent av FDA.

Når de samme Appene vil bli godkjent av norske helsemyndigheter er ikke klart, men det er vel grunn til å tro at det ikke drøyer for langt ut på nyåret. Det vil jo være et trykk på å få det til siden titusener av nordmenn er klare med egne EKG-målinger.

Nylig skrev vi imidlertid om at flere aktører innen helsesektoren mener personvernet bremser utviklingen av livreddende helseteknologi. Les mer om det her: – Personvern kan ikke trumfe alt når det gjelder liv og død