JUSS OG SAMFUNN

Mener Røys må svinge pisken

Per Morten Hoff i IKT-Norge er redd for at MinSide.no vil bli en flopp. Mer pisk må til, mener Hoff.

14. mars 2006 - 07:48

I går utsatte Fornynings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys lanseringen av MinSide-portalen nok en gang. Portalen skal servere alle norske innbyggere skreddersydde og interaktive sider med offentlig informasjon.

Utsettelsen kommer blant annet fordi man ikke har blitt enige med bankene om å la brukere logge seg på MinSide med det nye BankID-systemet. Etatene som skal servere innhold til portalen trenger også mer tid.

– Vi synes det er veldig trist og jeg er redd for at brukerne vil miste tillitten til ny, varslet teknologi fra offentlig sektor når det stadig blir utsettelser, sier Per Morten Hoff, sjef i bransjeorganisasjonen IKT-Norge til digi.no.

Han er også redd for at det ferdig resultatet kan bli en skuffelse. Han trekker parallellen til ehandel.no, den offentlige markedsplassen staten fikk laget og trodde alle offentlige etater ville flokke seg til. Portalen ble åpnet i 2002. Først i fjor begynte omsetningen å vokse, men det er fortsatt et mindretall av offentlige instanser bruker portalen.

– Skal MinSide bli en suksess, må Røys og regjeringen pålegge statlige etater og kommuner å koble seg opp. Dersom det ikke settes makt bak kravene, kan MinSide bli en like stor flopp som den offentlige innkjøpsportalen. Fornyings- og administrasjonsdepartementet må ta frem pisk og kanskje litt gulrot, mener Hoff.

Han mener at bruken av MinSide vil holde seg på et lavt nivå dersom det ikke er mulig å spå hva man finner der.

– Hele ideen med en slik portal er basert på at du finner alt der. Konseptet rakner hvis du må gå på andre nettsider. Nå kan vi risikere at en rekke sentrale kommuner eller etater ikke blir med. Da blir mye av vinningene borte.

Hoff retter mye av kritikken for forsinkelsen mot bankene og de ekstreme forsinkelsene med BankID.

– Bankene og BankID-prosjektet har somlet noe grundig, vi ligger nå langt bak resten av Europa med digitale ID-er. Bankene burde vært smidigere og sett MinSide som en mulighet til å få spredd BankID.

Hoff antyder at mange av bankene mener at BankID var en dårlig ide.

– Hver bank har i dag sitt eget ID-system som er med på å binde kundene til seg. Ser bankene egentlig på BankID som vil gjøre det enklere for kunder å flytte på seg, spør Hoff.

Men heller ikke departementet går fri.

– Både Meyer og Røys burde FAD ha sett bankens forsinkelser for lenge side. Man burde ha satt press på bankene og truet med å lage et eget ID-kortsystem slik man har gjort i mange andre land. Først nå utreder staten et nytt ID-kort.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.