Mener Siemens opptrer hevngjerrig

Utidig - mener Datatilsynet om Siemens krav om å få se e-posten som varslet om korrupsjon.

Mener Siemens opptrer hevngjerrig

Utidig - mener Datatilsynet om Siemens krav om å få se e-posten som varslet om korrupsjon.

Siemens truer nå Per-Yngve Monsen, mannen som varslet om for høye regninger til Forsvaret, med å få innsyn i e-posten.

Monsen ble sagt opp og gikk til sak mot Siemens. Siemens tapte tungt og måtte betale Monsen 1,5 millioner kroner.

    Les også:

Etter over et års juridiske gjennomganger og forhandlinger medgikk Siemens at man hadde tatt seg betalt for mye fra Forsvaret. Tre sjefer og toppsjefen i Siemens Business Services forsvant ut av selskapet.

Men 15. juni mottok Monsen i en rekommandert sending fra Siemens et krav om at selskapet nå vil gå gjennon e-postkassen hans. Her fikk han beskjed om at han kan forlange å være til stede med ett vitne når e-posten hans gjennomgås, skriver Aftenposten.

Monsen ble i brevet bedt om å gi en tilbakemelding innen tre dager.

Datatilsynet mener Siemens krav er i en juridisk gråsone.

Til Aftenposten sier direktør Georg Apenes i Datatilsynet at denne form for privat etterforskning fra Siemens framstår som utidig, all den tid forholdet allerede er under etterforskning.

Apenes mener Siemens kan oppfattes som hevngjerrig fordi Monsen varslet om overfakturering.

Monsen selv oppfatter Siemens krav om å få innsyn i e-posten som trakassering og et forsøk på å pulverisere ansvaret for skandalen.

Økokrim og Dalseide-utvalget har allerede innsyn i all korrespondanse, og e-post til Monsen. Dalseide har konkludert i en rapport som er offentlig, mens Økokrim fortsatt etterforsker saken.

I USA ble det etter Enron og Worldcom-skandalene innført et eget lovverk for å beskytte interne varslere. Siemens er børsnotert i USA og må derfor følge dette lovverket.

Til toppen