Mener Standard Norge må si ja til OOXML

Microsoft viser blant annet til at OOXML har større støtte enn det ODF hadde da den ble godkjent.

Mener Standard Norge må si ja til OOXML

Microsoft viser blant annet til at OOXML har større støtte enn det ODF hadde da den ble godkjent.

Det pågår en intens kamp om hvorvidt Norge nå skal si ja til å godkjenne Microsofts dokumentformat OOXML som en åpen ISO-standard.

Motstanderne har sendt et åpent brev, der de ber Standard Norge om å si nei, mens Microsoft naturlig nok mener at de bør si ja.

    Les også:

Microsoft mener at det vil hindre fremtidig innovasjon hvis det bare blir en ISO-standard, da det vil være få insentiver for å videreutvikle formatet. Dessuten mener de at det ikke er standardiseringsorganenes oppgave å avgjøre hvilken standard som skal vinne, bare om den skal godkjennes eller ikke.

Sistnevnte har de fått støtte for av tidligere ECMA-leder, Jan van den Beld. Han mener at det blir opp til markedet å avgjøre.

Microsoft henviser også til at Patrick Durasau, som var redaktør for ODF 1.0, og som også blir redaktør for ODF 1.2. Han mener at det ikke bare er Microsoft som taper hvis OOXML ikke blir godkjent.

"Who Loses If OpenXML Loses?

As national bodies meet to cast their final votes on OpenXML, a checklist of who loses if OpenXML does might be helpful. This is just my list and isn't meant to be exhaustive:

1) National bodies lose an open and international forum for further work on DIS 29500.

2) Microsoft based third-party vendors may be excluded from contracts because Microsoft has no ISO approved format.

3) ODF has no ISO-based formula definitions to insure compatibility between OpenDocument and OpenXML.

4) ODF has no ISO-based definition of MS legacy features for an ODF extension.

5) ODF has no ISO-based definition of the current MS format for mapping purposes.

As the editor of OpenDocument, I want to promote OpenDocument, extol its features, urge the widest use of it as possible, none of which is accomplished by the anti-OpenXML position in ISO.

Her kan du lese hele hans artikkel.

Et annet argument som Microsoft trekker frem, er at selv om motstanderne har mobilisert kraftig mot godkjenning av OOXML, så har Microsofts dokumentformat større støtte enn hva ODF hadde.

De viser til at andelen som stemte "Approve" til OOXML er omtrent like stor som andelen som totalt stemte for ODF med og uten kommentarer. Legger man til de som stemte for OOXML, men med kommentarer, så er det markant flere enn de som totalt engasjerte seg i ISO-standardiseringen av ODF.

Standard Norge tar avgjørelsen på vegne av Norge på et møte som varer fra 10:00 til 13:00 i morgen, fredag 28. mars.

    Les også:

Til toppen