JUSS OG SAMFUNN

Mener staten bløffer om ADSL og bredbånd

Toril Nag og bransjeforeningen Telfo påstår i en hardt ordlagt pressemelding at ADSL ikke er bredbånd og Stortinget har skjønt lite.

12. mai 2004 - 11:34

Lyse Tele sendte i sendte tirsdag ut en pressemelding der Tekniske Entreprenørers Landsforening (Telfo) i uvanlig harde ordlag kritiserer Stortinget og i realiteten store deler av telebransjen, for Telfo påstår at ADSL ikke er ekte bredbånd.

Pressemeldingen er undertegnet Toril Nag i Lyse Tele, det Rogaland-baserte selskapet som tilbyr 100 Mbit-linjer med Internet, TV og telefoni.

Her er pressemeldingen i sin helhet:

– Bløffer om bredbånd

Oslo (NW): Myndighetene satser sterkt på at folk ikke skjønner forskjellen på fullverdig bredbånd og teknologiske overgangsløsninger som ADSL.

Det hevder administrerende direktør Jostein Skree i Tekniske Entreprenørers Landsforening (Telfo), som karakteriserer den statlige bredbåndssatsingen som ’en nasjonal katastrofe’.

Høy ADSL-andel

Stortinget fattet nylig vedtak om at alle skal ha bredbåndtilgang innen 2007. Offisielt er tilgangen økende – rundt 18 prosent av norske husstander har i dag det som blir omtalt som bredbånd. Men for hele 78 prosent av disse er tilgangen i form av ADSL.

– Politikerne inkluderer ADSL i statistikken for å kunne fortelle at stadig flere nordmenn har bredbåndtilgang. Men dagens ADSL-tilbud er ikke reelt bredbånd fordi det ikke har kapasitet til å håndtere fremtidig høykvalitets digital-tv, radio, internett, teletjenester og andre fremtidige tjenester sier Skree til nyhetsbyrået Newswire.

Med fullverdig bredbånd mener Skree såkalt triple internett-tilgang på minst 10 Mbit/s for både opp- og nedlasting, noe som tilsvarer over fem ganger så høy kapasitet som de ’bredeste’ ADSL-variantene som tilbys i dag.

– Men noen kommuner har begynt å ta fremtidens behov på alvor. For eksempel har Sandefjord kommune inngått samarbeid med Lyse Tele om å bygge ut triple play-bånd med hele 100 Mbit/s. Dermed kan kommunen tilby internett med opp til 10 Mbit/s, tv med opptil 40 kanaler og videoleie via nettet, samt telefon til rimelige priser og med gratis samtaler til andre abonnenter på samme nett, sier Skree. Ifølge siste nummer av Teleavisen har hele 60 prosent av de spurte husstandene i Sandefjord bestilt denne nye bredbåndsvarianten.

Får støtte

Lektor ved Institutt for informatikk ved Universitetet i Oslo Gisle Hannemyr er enig i kritikken fra Skree.

– Tilbud som ADSL kalles bredbånd fordi politikere, som har lovet at alle skal få bredbånd, gjerne vil kalle det nettopp det. Men dersom ’bredbånd’ skal ha noen særlig mening, må det åpne for bruk av mer avanserte tjenester enn gårsdagens teknologi tillater. Altså tjenester som er mye mer omfattende enn for eksempel web, epost og chatting, sier Hannemyr.

– Ved hvilken hastighet man skal sette grensen for hva som er ekte bredbånd kan nok diskuteres, men for meg går det et kvalitativt skille ved kvalitetsoverføring av digital video. Slik overføringskapasitet har ikke bare underholdningsverdi, men er også viktig for eksempel innen telemedisin, fjernundervisning og andre former for fjernarbeide, påpeker Hannemyr.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.