Mener staten skyter seg i foten

Staten har gjort seg en bjørnetjeneste når de ikke gir store leverandører som IBM og EDB Business Partner rammeavtale, mener IKT Norge-sjef Per Morten Hoff.

Staten har gjort seg en bjørnetjeneste når de ikke gir store leverandører som IBM og EDB Business Partner rammeavtale, mener IKT Norge-sjef Per Morten Hoff.

I forrige uke offentliggjorde Statskjøpavdelingen i Statens forvaltningstjeneste at de har gitt 15 leverandører rammeavtale for de neste to årene. I forrige periode som avsluttes nå hadde 35 leverandører avtale. Departementer, etater og kommuner har hittil i år handlet IT for to milliarder kroner fra leverandørene som har rammeavtale.
Av de 15 leverandørene, er Telenor og Merkantildata de store vinnerene. For blant annet har aktører som IBM, EDB Business Data og Bull ikke fått ny avtale. Dermed kan de to vinnerne høste store gevinster av sine rammeavtaler.


Men bransjeforeningen IKT-Norge tror ikke det.
- Statskjøp har skutt seg selv i benet ved å bare inngå avtaler med Telenor og Merkantildata, sier IKT Norge-sjef Per Morten Hoff til digitoday.no. Svært mange har avtaler og forbindelser med store og seriøse leverandører som nå ikke har rammeavtale. Statskjøp sier de vil at mer handel skal gå gjennom rammeavtalene, men jeg tror det omvendte vil skje.

Hoff mener at hele systemet med rammeavtaler trues hvis salget gjennom dem synker.
- Statskjøp har dessuten skapt seg et stort fremtidig problem. Hvem er det som vil bruke penger og tid på å søke om to år med årets konkurranse i minne, spør bransjeformannen.

- Det var ikke, og blir hvertfall ikke verdens undergang om man ikke får rammeavtale. De store aktørene vil ikke merke noe, men det er klart dette kan få konsekvenser for mindre aktører som ikke har fått ny avtale mener Hoff.

- Vi synes det er underlig at Statskjøp selv avlyste en anbudskonkurranse om å bygge deres egen markedsplass på Internett fordi det bare var to konkurrenter. Samtidig inngår de nye rammeavtaler der to aktører dominerer så tungt, sier Hoff til digitoday.no.

Til toppen