ANALYSER

Mener Telenor har gjort et knallkjøp

Vodafone-handelen er et strålende kjøp, mener den fremste kritikeren av Chess-kjøpet.

2. nov. 2005 - 07:25

Teleanalytiker John Strand var ikke nådig da han fikk vite at TeliaSonera skulle kjøpe Chess for nærmere to milliarder kroner. Nå går han mot markedet og aksjeanalytikerne som mener Telenor betalte for mye for Vodafone Sverige.

    Les også:

– Det er et kjempefint kjøp, og det er voldsomme feil i noen av sammenligningene med andre kjøp, sier han.

Telenors kjøp av Bredbandsbolaget og Vodafone i løpet av seks måneder, har forrykket ballansen i det nordiske telemarkedet. Ved årtusenskiftet var det fire store spillere i Norden.

– Nå er det to seriøse spillere på det nordiske markedet, Telenor og TeliaSonera. Og så er det to små spillere, TDC og Tele2, sier Strand.

Sonera er som kjent fusjonert med Telia. TDC dro nylig i land en stor pan-nordisk kontrakt med Orkla, men Strand tror det kan bli stående som en ensom seier for TDC.

– TDC står i en dårlig situasjon, uten reelt mobiltilbud i Norge og Sverige, sier han.

Strand legger særlig vekt på at Telenor får med 3G-nettet som Vodafone har bygget i Sverige. Dette er helt ny infrastruktur, som det er investert 3,5 milliarder kroner i. I tillegg har Vodafone 1,5 millioner kunder, hvorav to tredjedeler er faste abonnenter og resten kontantkort. Vodafone Sverige står sterkt i det svenske bedriftsmarkedet, og har høy gjennomsnittlig inntekt per kunde.

8 milliarder kroner gir 5 300 kroner per kunde, med egen infrastruktur. Trekker man fra 3G-nett for 3,5 milliarder gir dette 3 000 kroner per kunde, med hovedvekt på bedriftskunder.

Til sammenlikning fikk TeliaSonera 400 000 Chess-kunder for 1,6 milliarder kroner, altså 4 000 kroner per kunde, og ikke noe nettverk. Chess har dessuten hatt en utpreget lavprisprofil.

– Vodafone har en fantastisk god posisjon på bedrift i Sverige, sier Strand.

Han påpeker at dette åpner muligheten for flere salg av pan-nordiske løsninger for Telenor.

– Tele2-avtalen til Telenor i Sverige har ikke gitt den samme fleksibiliteten, sier han.

Prisen er heller ikke avskrekkende sammenliknet med det TeliaSonera betalte for Orange i fjor, mener Strand.

– TeliaSonera ga 4 milliarder kroner for Orange. De hadde 540 000 kunder og det var ikke noe 3G-nett med på kjøpet, sier han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.