Mener teleselskaper skal dekke lagring

Justisminister Knut Storberget mener teleselskapene må selv dekke merutgiftene fra EUs lagringsdirektiv.

Justisminister Knut Storberget mener teleselskapene må selv dekke merutgiftene fra EUs lagringsdirektiv.

Et nytt EU-direktiv krever lagring av all teletrafikk, mens lagring av e-post og bredbåndstelefoni kan falle ut.

Direktivet vil også omfatte Norge, fordi vi er en del av EØS. EU-direktivet vil, når det kommer, utløse store kostnader, og det er ikke avklart om de skal dekkes av teleselskapene selv eller av de enkelte nasjonale myndighetene.

EU-landene mener det skal være opp til de enkelte medlemsland å avgjøre hvem som skal ta regningen.

Justisminister Knut Storberget var på fredag på besøk i Brussel og skal ifølge Aftenposten ha uttalt at det er naturlig at det er teleselskapene som dekker utgiftene til dette.

Loven skal gjelde lagring av data rundt telefonsamtaler, hvem som ringer til hvem, sporing av begynnelse og slutt på samtaler og hvem som er pålogget på Internett med tillegg av noe IP-data.

Leder for myndighetskontakt i Telenor Nordic, Hilde Widerøe Wibe, uttalte til digi.no i forrige uke at for Telenor ville dette innebære en ekstra utgift på mellom 160 til 230 millioner kroner.

    Les også:

– Vi snakker om hindisides store datamengder som med direktivet etter hvert vil bli krevd lagret, sa Widerøe Wibe til digi.no.

I forslaget fra EU er det ikke lenger snakk om å lagre e-post, bredbåndstelefoni, identifisering av PC-er, ubesvarte anrop, lokaliseringsdato fra begynnelse til slutt i en mobiltelefonsamtale og all IP-trafikk.

Til toppen