RESULTATERFINANS

Mener Vimpelcom kjøper seg til fant

Telenor mener Wind-avtalen bør utelukke det gjeldsbelastede datterselskapet i Italia.

15. mars 2011 - 09:48

Amsterdam/Oslo (NTB-Pål Mathisen): Telenor-ledelsen mener det er svært uheldig at VimpelCom overtar gjeldstyngede Wind Telecomunicazioni som en del av milliardavtalen med Wind Telecom.

– Oppkjøpet av Wind Telecom betyr også at VimpelCom får med seg det tungt gjeldsbelagte italienske selskapet Wind Telecomunicazioni, og det vil ta mange år før det blir gjeldfritt. Dette kaller vi en dårlig «deal», sier informasjonssjef Dag Melgaard i Telenor noen dager før de uavhengige aksjonærene skal stemme over avtalen. Det skjer på VimpelComs generalforsamling i Amsterdam torsdag 17. mars.

Avtalen som Altimo ved eierselskapet Alfa-gruppen har trumfet igjennom i VimpelCom, er verken strategisk eller finansielt ønskelig, mener Telenor.

– I VimpelCom er det vekst som betyr noe, og det overskygger alt. For selskapet er det et mål å bli en av verdens seks-sju største telegiganter, sier Melgaard, som helst hadde sett en mer moderat oppkjøpsstrategi.

Sawiris og Orascom
Styret i VimpelCom sa med seks mot tre stemmer ja til det reviderte fusjonsforslaget mellom selskapet og telekomvirksomhetene i Wind Telecom som kontrolleres av den egyptiske forretningsmannen Naguib Sawiris. Bak Wind Telecom står selskapet Orascom Telecom Holding.

De tre Telenor-oppnevnte medlemmene av styret i VimpelCom stemte imot oppkjøpet med begrunnelse at de ikke finner noen strategisk eller økonomisk mening i oppkjøpet, og at transaksjonen vil være til skade for VimpelComs aksjonærer.

Nådde ikke fram
Melgaard mener nåværende aksjonærer blir «utvannet» gjennom oppkjøpet. Telenor forsøkte, men nådde ikke fram med sitt krav om en midlertidig forføyning for å hindre VimpelComs generalforsamling i å utstede nye aksjer som en del av oppgjøret for fusjonen med Wind Telecom.

Hvis avtalen godkjennes kommer Wind Telecom sterkt inn på eiersiden i VimpelCom, samtidig som Telenors stemmeinnflytelse reduseres til 25,01 prosent.

Den foreslåtte avtalen mellom VimpelCom og Wind Telecom vil gi dagens eiere av Wind Telecom en andel på 30,6 prosent av de stemmeberettigede aksjene i VimpelCom.

I kamp mot Fridman
Telenors standpunkt i Wind Telecom-saken har ført til spekulasjoner om at den gamle krigen mellom Telenor og Altimos eierselskap Alfa-gruppen vil blusse opp igjen.

I nesten fem år, fra 2004, var Telenor i konflikt med den russiske oligarken Mikhail Fridman og hans selskap Alfa-gruppen om verdier for flere titall milliarder kroner i Ukraina og Russland.

Telenor mente det var konsortiet Alfa og Fridman som egentlig sto bak selskapet Farimex, som krevde arrest i Telenors aksjer i VimpelCom. Den striden førte til flere runder i det russiske rettsapparatet. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.