Mengder av Windows-oppdateringer

Men det er ikke sikkerhetsfikser Microsoft har kommet med nå.

Mengder av Windows-oppdateringer
I alt 20 oppdateringer ble klare for Windows 8.1 i går kveld. Bilde: digi.no

Windows-brukere er vant til at det kommer sikkerhetsoppdateringer til systemet den andre tirsdagen i hver måned. Slik har det vært siden oktober 2003, da «Patch Tuesday» ble innført.

Utenom rutinen

Mindre kjent er det at også den fjerde tirsdagen i hver måned er en fast dag for utrulling av oppdatering til Microsofts systemer. Årsaken til at denne dagen er mindre kjent er at disse oppdateringene normalt ikke er sikkerhetsrelaterte og ofte valgfrie å installere. Dessuten er det ikke hver måned at det kommer noen.

Les også: – Ikke skru av pc-en!

Men nå i april har Microsoft kommet med en hel bunke oppdateringer til ulike Windows-versjoner på den tredje tirsdagen i måneden – altså helt utenom den vanlige rutinen. I alt 26 oppdateringer er listet på denne siden. Ingen av dem er sikkerhetsrelaterte. Noen av dem gjelder bare én spesifikk utgave av Windows, mens andre gjelder i alle fall Windows 7 og nyere. Minst 20 av oppdateringene berører den nyeste Windows-utgaven, Windows 8.1.

Små problemer

De fleste av oppdateringene er ganske små, ofte under en megabyte, og ser ut til å være feilfikser av helt spesifikke problemer. Blant annet tilbys det nå en feilfiks til at InputPersonalization.exe-prosessen krasjer og at valget for automatisk lysstyrke uventet blir deaktivert etter at man har skiftet mellom ulike innstilingssider i Windows 8.x.

Skremmende: Mange dropper sikkerhetsfiksene

 

Men noen av oppdateringene kommer også med ny funksjonalitet, blant annet støtte for å kopiere .mkv-filer til Windows Phone-enheter fra pc.er med Windows.

I utgangspunktet er alle oppdateringene valgfrie. Det vil si at de ikke vil bli installert dersom ikke brukeren selv går inn i Windows Update og gir beskjed om at de skal installeres. Dersom man ikke opplever noen spesifikke problemer med sin Windows-installasjon, kan det være fornuftig å vente litt med å installere oppdateringene. Microsoft har ganske en rekke ganger det siste året måttet trekke tilbake oppdateringer eller gi ut nye fordi de har skapt til dels alvorlige problemer for enkelte brukere.

Bakgrunn: Windows-oppdateringer skaper problemer

 

Flere av de nye oppdateringene krever omstart av systemet.

<i>Saken er litt endret etter at det gikk opp for oss at den fjerde tirsdagen i måneden ikke har inntruffet ennå.</i>