JUSS OG SAMFUNN

Meningsløs «Apple-seier» over Samsung

Kjennelsen i Nederland viser seg tvert i mot å være en seier for Samsung.

26. aug. 2011 - 09:03

Onsdag denne uken kom en domstol i Nederland med en kjennelse i den lokale varianten av Apples globale patentangrep mot Samsung. Kjennelsen ble tolket som en seier for Apple fordi den kunne lede til et forbud mot alt salg av tre Samsung-mobiler i Galaxy-familien fra midten av oktober.

    Les også:

En gjennomgang av kjennelsen i OS news viser at det motsatte er tilfelle. Artikkelen er skrevet av en nederlender, og inneholder en lenke til selve kjennelsen (pdf, 65 sider) til tingretten i Haag.

Apples patentslag mot Samsung i Nederland hvilte på fire bein: Påstand om brudd mot tre ulike patenter, og påstand om lovstridig kloning av design.

Påstanden om lovstridig kloning av design ble avvist.

På dette punktet inneholder kjennelsen formuleringer som er egnet til å svekke tilsvarende påstander fra Apple i andre fora, for eksempel den pågående prosessen i Düsseldorf. Dommeren argumenterer med at funksjonaliteten i apparatur med berøringsskjerm er til en stor grad betinget av selve skjermen. Derfor kan ikke Apple påstå at andre kopierer deres brukergrensesnitt. Mye av funksjonaliteten i brukergrensesnittet til Galaxy-apparatene er rett og slett en følge av at de, i likhet med Apple og andre, bruker en berøringsskjerm.

Kjennelsen avviser påstanden om brudd på to av de tre patentene. Også her ble altså Samsung blankt frikjent.

Det eneste punktet der Apple vant fram, var påstanden om at Galaxy-applikasjonen for fotohåndtering i Android 2.x krenker patentet EP 2059868, «Portable Electronic Device for Photo Management». Dommeren var enig i at Gallery-applikasjonen til Samsung krenker en metode beskrevet i dette patentet.

Hvilken rolle spiller dette?

Poenget er at dersom Samsung justerer applikasjonen, bortfaller krenkelsen. Og dersom krenkelsen bortfaller, oppheves forbudet. Dette står klart i kjennelsen. Det står også at dommeren har merket seg at det vil være svært enkelt for Samsung å justere applikasjonen. Forbudet trer som kjent ikke i kraft før midten av oktober.

Samsung har varslet at de straks vil sette i gang prosessen med å bytte ut den aktuelle applikasjonen.

Ikke rart at Samsung kan forsikre at kjennelsen i Nederland ikke vil få noen praktiske konsekvenser for distribusjonen av Galaxy-mobiler i Europa.

Kjennelsen i Nederland berører for øvrig ikke nettbrettet Galaxy Tab, som var gjenstand for en midlertidig forføyning i Tyskland. Selv ikke Apple ville påstå at fotohåndteringen i Galaxy Tab krenker patent EP 2059868.

(Takk til vår leser Frank Andreas Lia som tipset oss om oppslaget i OS news.)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.