Menneskelig dialog med datamaskin

Nylig ble et eksperiment gjennomført, hvor deltakerne skulle samtale med en av tre partnere. To av samtalepartnerne var maskiner.

Nylig ble et eksperiment gjennomført, hvor deltakerne skulle samtale med en av tre partnere. To av samtalepartnerne var maskiner.

Menneskeheten fikk seg et støkk da verdens beste sjakkspiller tapte for en IBM-maskin.

Nå er det også gjennomført en annen test, arrangert av BBC og avisen Daily Telegraph, som viser at det er vanskelig å skille mellom menneske og maskin.

Turing-testen, som inviterte lesere og seere med Internett-tilgang til å delta i et klassisk eksperiment for å teste kapasiteten på kunstige hjerner, har fått navn etter grunnleggeren av datavitenskapen, Alan Turing.

Deltakerne fikk møte en av tre samtalepartnere for en online-prat; Sam, Chris eller Liz. De kunne altså ende opp med et menneske, eller de kunne bli sittende å snakke med Alice eller Barry, to av de ledende kustige intelligens-programmer - "chat-roboter" - som er utviklet for å operere på Internett. Etter fem minutter ble deltakerne spurt om de hadde snakket med et menneske eller en maskin.

Roboten Barry, som er utviklet av Robby Garner, har et relativt lite repertoar av ferdiginnspilte svar, slik at han kan svare raskere enn mange andre slike roboter. Dette er en viktig menneskelig egenskap. Alice, den andre roboten som var med i testen, er utviklet av Richard Wallace.

-Alice og Barry er to helt forskjellige vesener, sier Garner til Daily Telegraph. Disse robotene er så avanserte at de til og med kan snakke med hverandre. Irriterende nok, som mange andre menneske-datanerder, endte Alice og Barry opp med å diskutere Star Trek.

Her følger et utdrag av samtalen - fritt oversatt:

Barry: -Star Trek er kult!
Alice: -Borg er sjef!
Barry: -Den nye Borg.dama er sjef!

Noen forskere på området ser på dette som en selskapslek, kanskje fordi den har vist seg å være vanskeligere å gjennomskue enn ventet, mens filosofer fortsetter å gruble på hva testen egentlig sier om intelligens, skriver Daily Telegraph.

Resultatet av testen offentliggjøres i den britiske avisen i dag.

Til toppen