Mennesker slår fortsatt datamaskinen i poker

PC-en slår de beste sjakkspillerne, men de klarer ennå ikke å slå de beste pokerspillerne.

Mennesker slår fortsatt datamaskinen i poker

Verdens beste sjakkspiller blir slått av datamaskiner i sjakk, men i poker er det fortsatt menneskene som er best.

Nettbaserte pokerspill trues av automatiserte programmer som spiller mot intetanende mennesker. De beste spillerne kan imidlertid fortsatt ta det med ro.

Denne uken spilte de profesjonelle pokerspillerne Phil Laak og Ali Eslami mot dataprogrammet Polaris i det som ble kalt den første "Man-Machine Poker Championship". I potten lå 50.000 dollar.

Polaris er et pokerprogram utviklet av forskere ved Universitetet i Alberta. De har holdt på i mange år med å utvikle et program som skal kunne slå verdens beste pokerspillere.

Selv om sjakk på mange måter er et mer avansert spill, regnes poker som en større utfordring for programvareutviklere, blant annet fordi det må håndtere en rekke usikkerhetsmomenter som for eksempel bløffing.

- Jeg mener at poker er vanskeligere enn sjakk for datamaskiner, og forskningsresultatene som kommer fra arbeidet med poker vil være mer anvendelig for andre generelle formål, enn hva tilfellet var med sjakk-forskningen, sier Jonathan Shaeffer, forskeren som tok initiativet til poker-forskningen ved universitetet for 16 år siden, til New York Times.

Programmet ble kjørt på en enkelt laptop, men det skal ikke ha vært en begrensning. I motsetning til hvordan det er med sjakk, så er ikke et pokerprogram avhengig av å ha den samme utregningskapasiteten.

Laak og Eslami vant to av tre runder mot dataprogrammet. Så spørs det hvor lang tid det tar før dataprogrammer blir så gode at de slår også de beste pokerspillerne på regelmessig basis.