JUSS OG SAMFUNN

Menneskerettssak pinlig for Yahoo

Fengslede kinesiske opposisjonelle journalister har saksøkt Yahoo for angiveri, i USA.

28. aug. 2007 - 08:48

I september for to år siden kom det fram at Yahoo hadde hjulpet kinesiske myndigheter med bevismateriale mot en systemkritisk journalist.

37 år gamle Shi Tao arbeidet for dagsavisen Dangdai Shang Bao (på engelsk: «Contemporary Business News»). Han ble dømt 30. april 2005 for å ha forsynt utenlandske nettsteder med teksten til en melding som avisa mottok fra myndighetene, der avisa ble advart mot faren for sosial destabilisering som følge av at navngitte opposisjonelle kom tilbake til Kina i anledning femtenårsdagen for massakren på Tienanmen-plassen i Beijing.

Dommen lød på ti års fengsel, for å ha «avslørt statshemmeligheter for utlandet». Myndighetene forklarte at meldingen som ble offentliggjort, var hemmelig, selv om den ble sendt til alle Kinas aviser.

De kinesiske myndighetene fant fram til Shi etter å ha henvendt seg til Yahoo for å få IP-adressen som ble brukt for å publisere meldingen. Så åpnet de Shis private e-post.

Noe liknende skjedde med Wang Xiaoning, redaktør i en liten online pro-demokratipublikasjon. Han ble dømt i juli 2003 til ti års fengsel, og mener Yahoo overga elektroniske spor som bidro til å gi myndighetene halmstrået de trengte.

I april i år greide Shi, Wang og Wangs kone Yu Ling å levere et søksmål mot Yahoo i en rett i California. Yahoo anklages for bevisst angiveri og for medskyldighet i lidelsene de tre er påført som følge av fengslingene.

I går leverte Yahoo et 51 sider langt tilsvar på søksmålet, der de ber domstolen avvise saken.

Yahoo argumenter slik:

«Dette er et søksmål fra kinesiske statsborgere som er fengslet for å ha brukt Internett i Kina til å uttrykke politiske synspunkter i strid med kinesisk lov. Det er en politisk sak som utfordrer lovene og handlingene til den kinesiske regjeringen. Den har ingen plass i det amerikanske rettssystemet.»

De legger til:

«Yahoo har dyp sympati for saksøkerne og deres familier, og bifaller ikke myndighetenes undertrykkelse av deres rettigheter og frihet. Men Yahoo har ingen kontroll over suvereniteten til myndighetene i Folkerepublikken Kina, lovene den vedtar eller måten den håndhever sine lover. Yahoo kan ikke holdes ansvarlig for Folkerepublikkens uavhengige handlinger bare fordi et tidligere datterselskap til Yahoo rettet seg etter et lovlig pålegg fra myndighetene om å utlevere bevismateriale i en pågående etterforskning.»

Så vidt vites har ikke Yahoos kinesiske partnere benyttet seg av den retten Kinas lovgivning formelt gir til å protestere mot overgrep.

Microsoft og Google har også vært beskyldt for å prioritere næringsvirksomhet framfor ytringsfrihet og menneskerettigheter i Kina.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.