Mer av Flash blir åpen kildekode

Vil lage åpen industristandard for utvikling av mediespillere.

Mer av Flash blir åpen kildekode

Adobe kunngjorde i dag to ny åpen kildekode-initiativer knyttet til selskapets Flash Platform.

Det ene dreier seg om Open Source Media Framework (OSMF), som er en del av prosjektet som tidligere har hatt kodenavnet Strobe, og som skal gjøre det mulig for utviklere å lage robuste og funksjonsrike mediespillere på en enkel måte basert på Flash. Det andre initiativet er Text Layout Framework (TLF) som skal hjelpe utviklere med å gjøre sofistikerte typegrafiske evner tilgjengelige for webapplikasjoner.

Både OSMF og TLF er nå fritt tilgjengelige som åpen kildekode-programvare.

Med OSMF ønsker Adobe å danne en åpen industristandard for mediespiller-utvikling. Arkitekturen kan utnytte plugins for blant annet annonsering, rapportering og innholdslevering, sammen med det Adobe kaller standard videospiller-funksjonalitet, for eksempel avspillingskontroller, videonavigering, mellomlagrong og dynamisk streaming.

OSMF-kildekoden og plugin-komponentene er gitt ut under Mozilla Public License.

Komponentene i Adobes Open Source Media Framework.
Komponentene i Adobes Open Source Media Framework.

Ifølge Adobe tilbyr TLF funksjonalit knyttet til tekstlayout som går lenger enn det som er mulig med HTML og CSS i dag. Det inkluderer ifølge Adobe støtte for komplekse språk, toveis tekst, flere kolonner og andre avanserte, typografiske egenskaper og kontroller.

TLF er et ActionScript-bibliotek som kan utvides og som bygger på toppen av tekstmotoren i Flash Player 10 og AIR 1.5. Også dette biblioteket er nå tilgjengelig under Mozilla Public License.

TLF brukes i dag blant annet i New York Times TimesReader 2.0 og i Adobes egen Presentations-tjeneste.

Les mer om: