BEDRIFTSTEKNOLOGI

Mer bærbar lagringsplass med flashminne

Flashminne-drev er i ferd med å hente igjen harddisker for bærbare når det gjelder lagringsplass.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
12. sep. 2007 - 14:08

Lagringskapasiteten til harddisker for bærbare PC-er er betydelig mindre enn den som nå er vanlig i stasjonære PC-er. Mens det tilbys harddisker på 1 terabyte til stasjonære PC-er, vil bærbare PC-er med én 2,5 tommers harddisk i år ikke komme over 320 GB.

Et annet alternativ til bærbare PC-er er flashminne-baserte lagringsenheter. Men slike SSD-er (Solid State Drive) har til nå hatt enda lavere lagringskapasitet enn de små harddiskene. Det har knapt kommet enheter med mer enn 100 GB kapasitet til nå.

Selskapet Bitmicro Networks kunngjorde i går at selskapet har greit å putte langt mer flashminne inn i en enhet med standard 2,5 tommers formfaktor og ATA-grensesnitt.

I mars neste år skal selskapet lansere en produktserie som kalles E-Disk Altima ATA-133. Disse enhetene skal leveres med kapasitet på mellom 4 og 416 GB. Enhetene skal kunne både lese og skrive med en vedvarende hastighet på inntil 100 megabytes i sekundet og utføre opptil 20.000 vilkårlige I/O-operasjoner i sekundet.

Enhetene skal kunne benyttes i miljøer med temperaturer mellom -40 og + 85 grader Celsius. Selskapet henvender seg derfor også til blant annet det militære markedet. Kunngjøringen av nyheten skjedde da også under Defence Systems & Equipment International Exhibition som arrangeres i London.

Bitmicro har ikke oppgitt hva SSD-ene vil koste, men dersom pris/lagringsforholdet er den viktigste faktoren, er nok ikke SSD-er det riktige alternativet. I hvert fall ikke på noen år.

Også SimpleTech har annonsert planer om å tilby SSD-er med kapasitet på omtrent en halv terabyte. Disse skal komme på markedet denne høsten, men har 3,5 tommers formfaktor og egner seg derfor ikke for bærbare PC-er.

    Les også:

Eksempel på E-Disk SSD fra Bitmicro

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.