Mer bærbart fra HP

Hewlett-Packard Norge lanserte tirsdag to nye bærbare PC-er som benytter seg av Intels nye, mobile Pentium II-prosessor.

Den dyreste av de to modellene som nå trer inn som HPs bærbare toppmodell heter OmniBook 7100 og er utstyrt med en 266 MHz mobil Pentium II-prosessor. HP beskriver denne som en multimediamaskin som er utstyrt med et ATI Rage LT Pro 64-bits grafikkort med 4 MB SGRAM med innebygget 3D-akselerator. Det er også innebygget maskinvare for MPEG 2 dekoding og maskinen kan utstyres med andregenerasjons DVD-spiller med opptil 17 GB lagringsplass. Inkludert er også Dolby Digital 3D-lyd.

Maskinen er utstyrt med en 14,1 tommer stor TFT-skjerm som sammen med grafikkortet presterer en oppløsning på 1024 x 768 piksler ved 24 bit fargedybde. Ved hjelp av en S-video-kontakt på baksiden av maskinen, kan man også vise skjermbildet på en vanlig TV.

Maskinen leveres med en harddisk på enten 6,4 eller 8,1 GB. Ved hjelp av modulrommet kan man montere enda en 8,1 GB harddisk. Modulrommet kan ellers brukes til en LS-120 diskettstasjon, DVD-spiller eller et ekstra batteri. Batteritiden blir da mellom 6 og 6,5 timer, mot mellom 3,25 og 4,25 timer med ett batteri.

Maskinen er utstyrt med 32 MB SDRAM minne som kan utvides til 160 MB ved hjelp av to sokler.

Standard bruk av modulrommet er derimot en kombinert diskettstasjon/24 X CD-ROM-modul.

Vekten på PC-en er 3,77 kg inkludert den kombinerte CD-ROM/diskettstasjon-modulen.

HP markedsfører maskinen som "spesielt egnet for selgere" som behøver et verktøy for multimediapresentasjoner, ikke minst på grunn av den store skjermen. Men den store skjermen drar selvsagt også vekten opp en del.

Ifølge Petter Bakken, produktsjef for PC ved HP Norge, er listeprisen på en OmniBook 7100 omtrent 47.000 kroner eksklusiv moms. Gateprisen er imidlertid gjerne ti prosent lavere enn listeprisen. Maskinen vil bli tilgjengelig i Norge i månedsskiftet mai/juni.

OmniBook 4100 er en noe enklere utgave enn 7100. Til denne modellen kan man velge mellom tre prosessorer, 233 eller 266 MHz Pentium II, samt 266 MHz Pentium MMX. Man kan også velge mellom to forskjellige skjermstørrelser: 13,3 eller 14,1 tommer, begge av typen TFT og med en oppløsning på 1074 x 768 piksler ved 16 bits fargedybde, drevet av et 128-bits grafikkort med 2 MB EDO RAM.

Maskinen er utstyrt med 32 MB minne som kan utvides til 96 MB ved å sette inn en 64 MB minnemodul. Man kan velge mellom en 4,0 GB eller en 6,4 GB harddisk, men OmniBook 4100 har omtrent samme utvidelsesmuligheter via modulrommet som 7100, selv om harddiskstørrelsen er begrenset til 6,4 GB og at det ikke finnes noen kombinert CD-ROM/diskettstasjonsmodul til denne maskinen. Man må dermed velge, selv om begge enhetene er standardutstyr.

Også denne maskinen har 16-bit Sound Blaster Pro kompatibel 3D-lyd.

Batteritiden er 3,5 timer, noe som ved hjelp av et ekstra litiumionebatteri kan fordobles til syv timer.

Listeprisen på disse maskinene varierer mellom 35.000 kroner og 46.600, alt etter hvilken prosessor, skjerm og harddisk man ønsker. Prisene er inkludert 32 MB minne. OmniBook blir leveringsklar i slutten av mai.

Litt spesielt med disse maskinene, er at de er utstyrt med to pekeenheter, både en berøringsmatte/flatmus ("touchpad") og en styrekule. Brukeren kan velge én av disse, eller la begge fungere samtidig. Brukeren også velge mellom Windows 95 og Windows NT 4.0 som ferdiginstallert operativsystem.

HP leverer tre forskjellige dokkstasjoner, som alle passer til alle OmniBook x100 PC-ene. Port Replicator erstatter alle portene på PC-en, noe som forenkler tilkobling til eksternt utstyr. Mini-Dock inneholder i tillegg to PCMCIA-plasser, mens Full Dock også har to PCI-kortplasser, en 5 1/4-tommers brønn og et ekstra modulrom. Alle de tre dokkene inneholder en låsemekanisme som fysisk hindrer uvedkommende å fjerne maskinen fra dokken. Låsen åpnes ved hjelp av et passord.

Til toppen