Mer detaljert Google Earth også for Linux

Mer detaljert Google Earth også for Linux

En ny versjon av Google Earth forbedrer kvaliteten og gir støtte for Linux.

Google annonserte i går at selskapet har sluppet en betautgave av Google Earth 4, selskapets kart-og satellittfoto-program. Dette er den første større oppdateringen siden lanseringen for omtrent et år siden.

Blant nyhetene er en utgave for Linux. Fra før finnes Google Earth for Windows og Mac OS X.

Men det er langt fra bare Linux-støtten som er nytt. Det høyoppløste bildematerialet skal være firedoblet, slik at en tredel av jordens bebodde områder nå vises med en oppløsning på under en meter. Dette materialet skal også bli tilgjengelig i Google Maps etter hvert.

Det er blitt gjort endringer i brukergrensesnittet. Blant annet er navigasjonsknappene blitt flyttet opp i selve kartvinduet, men vises først i full størrelse når muspekeren holders over. Visning av 3D-bygninger laget med for blant annet Google SketchUp, er inkludert. Dessuten støttes med innhold laget av tredjeparter.

Betautgaven kan lastes ned fra denne siden.

    Les også:

Google har også annonsert gjort flere endringer i Google Maps API, programmeringsgrensesnittet som gjør det mulig å bruke de samme dataene som Google Earth og Google Maps benytter, i egne programmer og webtjenester. Blant annet skal det være mulig for utviklere av såkalte mash-ups, nettsteder som samler informasjon fra flere kilder, å integrere data basert på adresser.

Google Maps støtter nå også visning av filformatet KML (Keyhole Markup Language), som benyttes av blant annet Google Earth for å dele geografisk informasjon. Dette betyr at data laget i Google Earth kan vises i nettleseren som en enkelt mash-up.

Mer om Google Maps API finnes på denne siden.

Google Earth og Google Maps konkurrer først og fremst med Microsofts Windows Live Local-tjeneste, som til tross for navnet er webbasert og fungerer greit også i andre nettlesere enn Microsofts.

Inntrykket er at Google Earth stort sett har bedre bildemateriale enn Microsofts tjeneste, bortsett fra i USA og enkelte storbyer i andre land. Der er Windows Live Local bedre, blant annet når det gjelder visning av bygninger og bilder fra gateplan. Google Earth har derimot en stor brukergruppe i ryggen som har muligheten til å legge inn egen informasjon i systemet, noe som etter en tid gjøres tilgjengelig for alle.

Til toppen