Mer effektive PC-strømforsyninger

En ny designguide for PC-strømforsyninger skal kunne redusere strømforbruket til PC-er betydelig.

En ny designguide for PC-strømforsyninger skal kunne redusere strømforbruket til PC-er betydelig.

Når du har den stasjonære PC-en din i gang, går mye av strømmen den forbruker direkte over til varme, uten først å gjøre noen nytte. Dette skjer i alle de strømførende komponentene i maskinen, men ikke minst i strømforsyningen. Denne er derfor gjerne utstyrt med en relativt kraftig vifte for å lede varmen bort. Varmen kan skade både strømforsyningen og de andre komponentene i maskinen.

En faktor er det også at strøm koster penger og at de færreste ønsker å betale for mer strøm enn nødvendig.

Intel har utviklet ATX 12V Power Supply Design Guide, en guide for hvordan produsenter kan lage mer effektive strømforsyninger. Planen er utarbeidet i samarbeid med naturverngruppen Natural Resources Defense Council, og skal redusere strømforbruket med inntil 25 prosent.

Ifølge News.com har Intels forskere funnet ut at noen strømforsyninger hadde en effektivitet på mindre enn 50 prosent når belastningen var lav, for eksempel ved vanlig kontorarbeid.

Strømforsyninger designet etter den nye spesifikasjonen skal være mer effektive, med 60 prosents effektivitet når belastingen er så lav som 20 prosent. Når effektbehovet er 50 prosent eller høyere, skal enhetene operere med 70 prosents effektivitet.

Ved å redusere strømforbruket med inntil 25 prosent på en vanlig PC, vil ifølge News.com kunne redusere strømregningen med i snitt 17 dollar i året per maskin for amerikanske forbrukere og bedrifter. Merprisen for en gjennomsnittlig 300 watts strømforsyningen ventes å være 5 til 10 dollar.

Foreløpig er det fire produsenter av strømforsyninger som vil ta i bruk det nye designet. Dette er Delta Electronics, Enhance Electronics, Sparkle Power og Celetron USA.

Ifølge News.com startet Intel arbeidet med å gjøre strømforsyningene mer effektive da selskapet begynte å se på mindre og mer stilfulle PC-er beregnet for stuer og kjøkken. Store strømforsyninger med støyende vifter passer dårlig inn i slike design-PC-er.

Det er ikke kjent når strømforsyninger av denne typen vil komme på markedet.

Til toppen