Mer enn en kvart milliard nettdomener

Fortsatt kraftig vekst i registreringene.

Mer enn en kvart milliard nettdomener
Mengden av registrerte domenenavn har økt jevnt og trutt det siste året. Ikke minst toppdomenet til den ferske øynasjonen Tokelau, .tk, har bidratt sterkt til veksten. Bilde: Verisign

Verisign har kommet med en oppdatert rapport om domenenavn-markedet. Der går det fram at det totale antallet registrerte domenenavn, på tvers av samtlige toppdomener, passerte en kvart milliard i løpet av fjerde kvartal i fjor. Ved utgangen av året var antallet registrerte domenenavn 252 millioner, 6,1 millioner eller 2,5 prosent flere enn i tredje kvartal.

Antallet registrerte domenenavn økte ifølge Verisign med 26,6 millioner eller 11,8 prosent i løpet av 2012. Den største veksten skjedde under de nasjonale toppdomenene (ccTLD – Country Code Top-Level Domain). Ved utgangen av 2012 var det registrert 110,2 millioner slike domener, 21,6 prosent flere enn et år tidligere.

.com er det mest benyttede toppdomenet med hele 106,2 millioner underliggende domenenavn, mens det er registrert 14,9 millioner domenenavn under .net. Den samlede veksten for disse to toppdomenen var på 6,4 prosent i fjor.

Nå finnes det faktisk nasjonalt toppdomene som er større enn .net. Verisign har ikke oppgitt noe nøyaktig tall for det tyske .de-toppdomenet, men ifølge et diagram i rapporten kan det se ut til at antallet .de-registrerte domener er på i underkant av 20 millioner.

De øvrige toppdomenene som er med på å utgjøre topp ti er .tk (Tokelau), .uk (Storbritannia), .org, .cn (Kina), .info, .nl (Nederland) og .ru (Russland).

Ifølge Verisign bidro .tk sterkt til vekst i antallet registrerte domenenavn i fjor. Hadde man utelatt økningen i .tk-domener, hadde den totale veksten ikke vært på 11,8 prosent, men 8,9 prosent i fjor. Årsaken til dette er at .tk-registeret tilbyr domenenavn både gratis og mot betaling. Men 97 prosent av alle .tk-domene skal være av den kostnadsfrie typen.

Verisign har sett nærmere på .com- og .net-domenene. I løpet av året har raten av domenenavn-registreringer som har forfalt, blitt fornyet i mellom 72 og 74 prosent av tilfellene. Dette er omtrent som de to foregående årene.

Omtrent 15 prosent av .com- og .net-domenen peker ikke til noe nettsted. 21 prosent peker til et nettsted som bare består av bare én enkelt webside. De resterende 64 prosentene peker til nettsteder med mer enn én webside.

Deler av informasjonen i rapporten til Verisign stammer fra Zooknic.

.no

Det nasjonale, norske toppdomenet, .no, er ikke blant de mest brukte. Noe av årsaken til dette er at det kun er norskregistrerte virksomheter som kan registrere et domene rett under .no. Ved utgangen av 2011 var antallet registrerte .no-domener 541 181. Ett år senere var antallet vokst til 566 566. I går, den 9. april, var antallet på 580 492, 184 flere enn dagen før.

Mengden av aktive, generiske toppdomener ventes å øke kraftig fra og med i år. Det ICANN har mottatt søknader om mer enn tusen ulike toppdomener av denne typen.

    Les også:

Les mer om: