BEDRIFTSTEKNOLOGI

Mer fleksibel plugin-ordning til OpenOffice

En helt ny plugin-ordning for OpenOffice.org skal gjøre det enklere å gi kontorpakken utvidet funksjonalitet.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
25. sep. 2006 - 13:01

Den åpen kildekodebaserte kontorpakken OpenOffice.org ventes å komme i versjon 2.0.4 innen en ukes tid. Versjonsnummeret skulle tilsi at det bare er en mindre oppdatering, men oppdateringen skal introdusere en helt ny ordning for utvidelser til kontorpakken. Ordningen skal ligne mye på den man finner i Mozillas Firefox- og Thunderbird-programvare.

Også dagens versjon av OpenOffice.org har en viss støtte for utvidelser, men den nye ordningen skal gjøre det mulig å skrive utvidelsene i en rekke forskjellige programmeringsspråk, inkludert StarBasic og Java. Dessuten skal det bli enklere for sluttbrukerne å velge, administrere og konfigurere utvidelsene. Dette inkluderer blant annet nye "wizards".

De nye utvidelsene vil benytte et nytt filformat, OXT.

- OpenOffice.org består av en enorm mengde med kode. Det vil nå bli mye enklere å arbeide med en for dem som vil gjøre kjerneutvikling. Alt de trenger å gjøre er å lage et skript som hekter utvidelsene inn i OpenOffice.org, sier Louis Suarez-Potts, en prosjektleder for OpenOffice.org, til News.com.

- Utvidelser kan tilby ny funksjonalitet uten å øke størrelsen på grunnproduktet ytterligere. For eksempel kan det være at noen vil lage en utvidelse som vil knytte OpenOffice.org-data til regnskapsprogramvare, mener Suarez-Potts. Fordi OpenOffice.org er utgitt under Lesser General Public License (LGPL), kan utvidelsene også bestå av lukket kildekode.

Den neste store oppgraderingen av OpenOffice.org, versjon 3.0, skal etter planen lages langt mer modulbasert enn det som er tilfellet i dagens versjon. Dette betyr at programvaren deles opp i flere mindre komponenter. Dette vil gjøre det enklere for utviklere, som da kan arbeide raskere og friere med de ulike elementene.

- Vi ønsker å gjøre det slik at folk ikke må slite, slik de har gjort til nå, med å forstå koden, sier Suarez-Potts.

En modulbasert tilnærming vil også hjelpe sluttbrukerne.

- For å kjøre én komponent med dagens design, må du laste 85 prosent av applikasjonen. Spesielt de som benytter en datamaskin med relativt lite minne, vil muligheten for bare å laste ett element av applikasjonen være til hjelp, sier Suarez-Potts.

Det er også et mål at OpenOffice.org 3.0 skal kunne kjøre på toppen av rammeverk som Eclipse, Netbeans eller Mozillas XUL.

    Les også:

En annen ting som planlegges, men som ennå ikke skal ha kommet med i det offisielle veikartet, er at Mozillas e-postprogram, Thunderbird, og kalenderprogram, Sunbird, skal inkluderes i OpenOffice.org. Dette skriver Charles-H.Schulz, ansvarlig for tilpasningen av OpenOffice.org til lokale språkvarianter, i dette blogginnlegget.

Det planlegges også utvikling av bindepunkter til Sun Calendar Server og Microsoft Exchange. Om disse vil bli

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.