RESULTATERFINANS

Mer futt i Ebay

Satser på «operativsystem for e-handel» og partnerskap med kjente varemerker.

Fra hovedkvarteret til Ebay i San Jose i California. Den tidligere auksjonisten satser friskt på teknologi for å bringe tradisjonelle merkevarer og detaljister online, gjennom den nyervervede datteren GSI og ved å bygge et eget «operativsystem for e-handel», X.commerce.
Fra hovedkvarteret til Ebay i San Jose i California. Den tidligere auksjonisten satser friskt på teknologi for å bringe tradisjonelle merkevarer og detaljister online, gjennom den nyervervede datteren GSI og ved å bygge et eget «operativsystem for e-handel», X.commerce. Bilde: Scanpix REUTERS/Robert Galbraith
19. jan. 2012 - 10:39

Netthandelskonsernet Ebay la i går fram sine tall for fjerde kvartal og for hele året 2011.

Sammenliknet med samme kvartal i 2010 økte omsetningen med 35 prosent til 3,38 milliarder dollar. Dette er konsernets største omsetningshopp på seks år.

Nettoresultatet etter skatt gjorde et byks på 254 prosent til 1,98 milliarder dollar. Årsaken er først og fremst bokføringen av salget av Skype, som Microsoft betalte 8,5 milliarder dollar for i mai i fjor. Uten Skype økte bunnlinjen med 15 prosent til 789 millioner dollar.

Toppsjef John Donahoe karakteriserer fjerde kvartal som en «sterk avslutning på et strålende år». Han fordeler konsernets kommersielle virksomhet på tre områder: Salg av nytt og brukt gjennom den fornyede Ebay, betalingssystemet Paypal og GSI Commerce som Ebay kjøpte i mars i fjor for 2,4 milliarder dollar.

Den tradisjonelle Ebays vellykkede overgang fra «loppemarked» til nettbutikk for nytt og brukt var hovedtemaet til Donahoe da tallene for tredje kvartal ble lagt fram. Her er omsetningsveksten fortsatt solid, 16 prosent.

Omsetningen til betalingstjenesten Paypal økte med 28 prosent. Antall brukerkontoer er nå over 106 millioner, og fjerde kvartal er første gang omsetningen utenfor USA er større enn i tjenestens hjemland. Betalingstjenesten håndterte transaksjoner på 33,4 milliarder dollar, 24 prosent mer enn i samme kvartal 2010.

En interessant observasjon er hvordan mobile transaksjoner spiller en stadig større rolle for både Paypal og Ebay som nettbutikk.

I 2011 håndterte Paypal mobile transaksjoner verdt til sammen 4 milliarder dollar, det er mer enn fem ganger som mye som i 2010. Nettbutikkens mobile transaksjoner nådde 5 milliarder dollar.

Virksomheten til GSI består i å opprette, utvikle og drifte nettbutikker for merkevarer og detaljister som tradisjonelt kun selger via fysiske forretninger. Blant kundene er merkevarer som Ace Hardware, Dick's Sporting Goods, iRobot, RadioShack, Sports Authority, Timberland, Toys "R" Us og Zales. GSI-drevne nettbutikker som var aktive i både 2010 og 2011 opplevde en omsetningsvekst på 26 prosent i fjerde kvartal. Samlet sett genererte GSI transaksjoner verdt 1,6 milliarder dollar i fjerde kvartal.

På det teknologiske planet framhevet Donahoe arbeidet med X.commerce, et prosjekt som ble kunngjort i oktober som et samarbeid mellom Ebay og Paypal.

Ideen med X.commerce er å tilby et slags operativsystem for e-handel, med alt fra verktøy for nettsteder til betalingsløsninger. Teknologi utviklet av GSI skal bidra til X.commerce. Det gjør også flere av de andre oppkjøpene Ebay har gjort de siste par årene, som Magento, Milo og Red Laser. Gigaom har en gjennomgang av X.commerce med mye bakgrunnsstoff.

For 2012 regner Ebay med en omsetning på 13,7 til 14 milliarder dollar, noe over det Ebay hadde ventet. Det innebærer en vekst på 10,5 til 13 prosent over 2011-omsetningen på 1,24 milliarder dollar. Omsetningen i 2010 var 971 milliarder dollar.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.