BEDRIFTSTEKNOLOGI

Mer hodepine for Iridium-eiere

Selskapene bak Iridium, med Motorola i spissen, sliter med å få satt de fem første satellittene i bane rundt Jorden. Etter to mislykkede forsøk i helgen kan det begynne å spøke for prosjektets lanseringsdato som er høsten 1998.

Frode Eriksen
5. mai 1997 - 03:00

Iridium består av 66 satellitter som sammen skal danne et eget nett som skal dekke det aller meste av jordoverflaten. I tilknytning til dette nettet skal Iridium markedsføre sin egen satellittelefontjeneste, som etter planen skal komme i full drift i 1998. I tillegg til satellittelefoni vil en tilby andre tjenester som personsøking og datatjenester. Jordstasjoner på bakken skal sørge for forbindelse med satellittnettet.

Utsettelsene fredag og lørdag skjedde som en følge av dårlig vær flere hundre meter over bakken. Disse vindene kan i verste fall sette bæreraketten ut av kurs, med et havari som sannsynlig resultat.

De tre første satellittene i Iridium-prosjektet skulle settes i bane rundt Jorden i midten av januar. Etter fire utsettelser havarerte en bærerakett av samme merke som Iridium-satellittene skulle skytes opp med, Delta II. Havariet førte til at en amerikansk GPS-satellitt ble ødelagt, og at det amerikanske luftforsvaret satte igang en granskning av ulykken. En av følgende var at alle andre oppskytninger med Delta II ble utsatt. Dette har ført til tre måneders forsinkelse for blant annet Iridium og Telenors satellitt Thor II.

Iridium-konsortiet har begynt å få dårlig tid. En stund ble den russiske bæreraketten Proton, som produseres av Khrunichev State Research and Production Space Center, vurdert som et mulig alternativ, blant annet fordi Khrunichev er medinvestor i Iridium-konsortiet. Nå har en i Iridium imidlertid gått bort fra alle alternative bæreraketter og satser på McDonnell Douglas bærerakett, Delta II. Men istedet for bare tre satellitter satses det på å skyte opp fem i samme slengen.

Investorene i Iridium har investert godt over 30 milliarder kroner i telefonprosjektet. Motorola har dratt det hele i gang, men har fått med seg en rekke andre solide aktører som italienske Stet, Vebacom i Tyskland, Korea Mobile Telecommunications og amerikanske Sprint Corp.

Om alt går etter planen skal de fem første satellittene bli skutt opp natt til mandag norsk tid.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.