BEDRIFTSTEKNOLOGI

Mer interaktivitet og enklere programmering

Et mer interaktivt Internett med mer multimedie-innhold. Slik oppsummerer multimedia-utvikler Tonny Espeset i New Media Science programmeringsmiljøet Javas tendenser.

Geir Stensrud
20. mai 1997 - 17:58

digi har pratet med forfatteren av boken med den feiende tittelen "Kick Ass Java Programming". Først var Java hype, så nærmest en flopp, og nå ser det ut til å gå i retning av en ny vår med praktisk anvendbarhet, sier han.

Hva var det som gjorde at Java fikk denne nye våren?

Det var når de store selskapene tok Java opp som utviklingsverktøy. Microsoft satset først sterkt på sitt egetutviklede alternativ Active X, men nå går de mer i retning av å integrere Java inn i Windows. Ulempen med Active X er jo Windows-avhengigheten. Utviklerere stoler dessuten ikke helt på Active X med tanke på sikkerhetshullene, og bare tanken på å la et ekstern program få ta over maskinen din kan få hvem som helst til å kaldsvette.

Hva skyldes denne nye populariteten?

Java er et moderne objektorientert språk som - i og for seg - ikke representerer noe nytt men som har tatt opp
i seg det beste fra flere tidligere programmeringsspråk. Du blir tvunget til å tenke objektorientert. Det mener jeg er en fordel.

Hvordan fungerer dette når man lager applikasjoner?

Språket legger opp til at det er vanskeligere å gjøre feil. For eksempel er det ikke mulig å lage virus i Java, men det er det i høyste grad i Active X. Virusmangelen skyldes at i motsetning til en av språkets forløpere, programmeringsspråket C++, er pekermuligheten fjernet. "Dermed er det ikke mulig å legge pekere ut i andre programmer, enten ved feil, eller for å plante virus" sier Espeset. "Dessuten frigjør Java selv plass i hukommelsen på maskinen dersom filer ikke lengre er i bruk. Det bedrer sikkerheten i forhold til minneoverflyt."

Når du sitter og programmerer i Java om et år, hvordan ser du for deg utviklingen da?

Bevegelsen går i retning av et stadig mer interaktivt Internett. Eksperimenter som pågår for tiden, som jeg tror kan bli mer vanlig, er at programmer legges på sentrale web-siter og lastes direkte ned fra, for eksempel Microsoft, slik at brukeren hele tiden får automatisk oppdatert programvaren. Dermed sitter du alltid med siste versjonen av Word på maskinen din.

Og den mørke storebror-siden kan være?

At makten til programvarehusene øker. For eksempel kan de benytte anledningen til å sjekke innholdet på harddisken din. Dette vil nok legge en demper på piratkopieringen og faktisk så synes jeg at det ikke bare er med det gode. Bill Gates hadde aldri vært så rik i dag uten piratkopiering.

Det må du utdype litt?

Hvis studenter eller unge mennesker med dårlig råd skulle ha betalt for all programvaren de selv bruker, så ville mange ha gitt opp før de kom igang. Dermed hadde ikke utspredningen eller populæriteten til Windows 95 ha vært hva den er i dag."

Avslutter Espeset.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.