UTVIKLING

Mer JavaScript-støtte i kommende IE

Men kanskje også nettleserutvidelser og bedre brukergrensesnitt.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
19. sep. 2014 - 11:03

Internet Explorer 11 er snart et år gammel. Selv om Microsoft har innført noe ny funksjonalitet i nettleseren siden den gang, begynner behovet for en fornyet utgave å gjøre seg gjeldende. Utviklingen av webteknologier fortsetter som aldri før, og i en rekke tilfeller er det bare IE man venter på for å kunne ta teknologiene i full bruk.

Siden utgivelsen av IE11 har Microsoft blitt langt mer åpne om hvilke planer selskapet har for framtidig støtte av webteknologier. På denne siden kan man se hvilke teknologier selskapet er i ferd med å bygge inn i framtidige utgaver av nettlesere, men også teknologier som fortsatt vurderes eller som har blitt forkastet, i alle fall foreløpig.

I går kunngjorde Microsoft at oversikten har blitt oppdatert og utvidet med en rekke nye punkter. Blant annet har selskapet startet utviklingen av støtte for flere nye elementer fra EcmaScript 6, altså den kommende utgaven av standarden som JavaScript er basert på. Dette inkluder klasser og nye RegExp-, streng- og matematikk-metoder. Dessuten implementeres Referrer Policy-spesifikasjonen og støtte for PCM WAV-lyd i HTML5 Audio.

En hel del annen EcmaScript 6-funksjonalitet er nå til vurdering, ja til og med noen som er foreslått i EcmaScript 7. Også Clipboard API og ASM.js ligger nå til vurdering.

Microsoft sier dog ingenting om når det kan ventes at Internet Explorer vil støtte disse teknologiene. Men trolig kommer i alle fall noe av det i IE12. Det er uklart om denne versjonen av nettleseren først vil bli klar samtidig med neste utgave av Windows, eller om den kan ventes på et tidligere tidspunkt. Det vil trolig bli sagt noe om dette under forhåndsvisningen av den kommende Windows-utgaven, noe som skal skje under et arrangement den 30. september.

Fanefelt

Da vil også flere rykter om neste IE kunne bli bekreftet eller avkreftet. Tidligere denne måneden skrev blant annet Neowin at brukergrensesnittet i det som trolig blir IE12, vil ligne mer på det man finner i Chrome og Firefox. I særlig grad gjelder dette plasseringen av adressefeltet. I IE11 er dette plasser på samme linje som fanene. Dette gir mer vertikal plass til webinnholdet, men kan samtidig føre til at fanene blir veldig små dersom man har mange faner åpne på samme tid. Microsoft har tidligere forklart at dette valget ble gjort fordi gjennomsnittsbrukerne ikke har mer enn noen få faner åpne samtidig. Men adressefeltet stjeler horisontal plass for brukerne som liker å ha mange faner åpne på en gang.

En annen nyhet som ifølge Neowin kommer i neste IE, er støtte for nettleserutvidelser tilsvarende det man finner i til blant annet Chrome og Firefox. Dagens IE har en viss støtte for tredjepartsutvidelser, slik som AdBlock, men det er ikke en løsning som gjør at man i et bibliotek kan installere utvidelser, typisk basert på HTML, JavaScript og CSS, med et par klikk med musen.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.