JUSS OG SAMFUNN

Mer korrupsjon i Ericsson

Det norske selskapet Mitec kunne få milliongjeld utsatt mot 100.000 kroner rett i hånden til Ericsson-ansatt.

Det har vært mye korrupsjonsanklager og skatteunndragelse i Ericsson-konsernet. Mens 1000 ansatte ifølge svensk presse mistet jobben før jul, ble tre toppsjefer i konsernet etterforsket for skatteunndragelse på til sammen tre milliarder svenske kroner.

    Les også:

Korrupsjon og bestikkelser synes å ha blitt en kultur for Ericsson. Aftenposten kunne på lørdag fortelle om Vidar Myrer i det norske selskapet Mitec som ble fullstendig overrumplet da en mellomleder i tele-konsernet ba om 100.000 kroner i bestikkelse.

Ericsson skal over flere år ha kjøpt teknologi fra Mitec, og det skal ha skjedd gjentagende regnskapsfeil. Feilen ble til slutt summert til 1,7 millioner svenske kroner som ble presentert til Mitec som en gjeld.

Ifølge Aftenposten møtte administrerende direktør Vidar Myrer en mellomleder i Ericsson-konsernet i mars som da kom med det uanstendige betalingsforslaget. Mitec kunne få drøye med tilbakebetalingen forutsatt at mellomlederen fikk 100.000 kroner direkte i hånden.

Mitec har varslet norsk politi som igjen tok kontakt med sikkerhetsavdelingen i Ericsson. Da Myrer med skjult mikrofon neste gang møtte svensken på Arlanda, forlangte han igjen å få 100.000 kroner.

Opptaket vil bli brukt som bevis når saken kommer opp for retten.

- Slikt jeg ser det, var det klart et grovt korrupsjonsforsøk. Men mannen hadde ingen høy stilling og det har ikke skjedd systematisk. Derfor tiltaler vi ham ikke for grovt brudd, sier aktor Per Nicholas til Dagens Nyheter.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.