Mer lagringplass til massene

Samsung med 128 gigabyte-brikker til bilige og middels dyre mobiler.

Mer lagringplass til massene
Også enklere mobiler, tilsvarende denne Samsung Galaxy Young 2-modellen, vil i framtiden kunne utstyres med langt mer langringsplass enn det som er vanlig i dag. Bilde: Samsung

Lagringsplassen har alltid vært blant de mest plagsomme begrensningene ved smartmobiler og nettbrett. Man vil gjerne installere masse apper, ha med seg fotografier, videoer og musikk, som også er tilgjengelig offline. Har man penger nok, kjøper man selvfølgelig den ganske mye dyrere modellen hvor begrensningene ikke er like merkbare. Eventuelt satser man på et billig, men langt tregere SD-kort.

128 gigabyte

Denne uken kunngjorde Samsung en nyhet som kan gjøre lagringsplass på 128 gigabyte relativt vanlig også blant smartmobiler og nettbrett til en noe lavere pris enn det man må gi for flaggskipmodellene.

Nyheten består av 3-bit NAND-baserte eMMC 5.0-brikker med kapasitet på opptil nettopp 128 gigabyte. De er ikke like raske som Universal Flash Storage (UFS) 2.0-brikkene som nå er i ferd med å bli tatt i bruk av mobilflaggskipene, men kan levere en sekvensiell lesehastighet på 260 megabyte per sekund.

Samsung 128 GB 3-bit eMMC 5.0 flashminnebrikker.
Samsungs nye 128 GB 3-bit eMMC 5.0 flashminnebrikker. Bilde: Samsung
 

Raskere enn minnekort

Maksimal lese- og skrivehastighet for vilkårlige data er på henholdsvis 6000 og 5000 IOPS. Samsungs nyeste UFS-brikker kan til sammenligning utføre 19.000 vilkårlige I/O-operasjoner ved vilkårlig lesning. Likevel er eMMC 5.0-brikkene fire til ti ganger raskere enn enn typiske, eksterne minnekort.

– Vi regner med å se at middels- og lav-ende smartmobiler vil i økende grad ta i bruk 128 gigabyte lagring i nær framtid, opplyser en talsperson for Samsung til Infoworld. For masseproduksjonen av brikkene har startet.