Mer minne på Palm Pilot

Selv de kraftigste tilhengere av Palm trenger mer minne. 2MB er ikke nok til hverken noe særlig mail eller mange interessante progremmer. digi.no har derfor undersøkt mulighetene.

Nyere Palm-modeller kommer med masse minne, og Visor har til og med et spor for å sette inn minnekort eller andre enheter. Dette er jo vel og bra hvis man vil investere i en helt ny enhet, men hvorfor skal man det når man bare kan oppgradere den man har ? De modellene som er mest aktuelle for oppgradering er Palm III og Palm V. Begge har 2MB minne, hvorav kun en av dem kan brukes til å legge programmer og databaser.

TRG har lansert oppgraderingsmoduler til forskjellige Palm-modeller, og vi fikk tak i en 8MB oppgradering til Palm III. Det finnes mange andre som oppgraderer Palm og spesielt Palm V. Disse kan man finne ved å søke i for eksempel AltaVista, men disse kjenner vi ikke til og vi kan derfor ikke anbefale dem.

Oppgraderingsbrikken fra TRG kom med en nøyaktig og lettfulgt manual. Desverre fulgte det ikke med skrutrekker, så i mitt tilfelle ble jeg reddet av elektronikkbakgrunnen min og settet med bittesmå skrutrekkere som ligger fra den tiden. For folk flest vil en 20-kroners skrutrekker gjøre susen, eller man kan ta med maskinen og minnet til en urmaket og spørre om hjelp.

Når skruene er ute, skulle det visstnok bare være å ta av bakdekselet, men i mitt tilfelle var det ikke det. Dekselet hang på en eller annen måte fast i kortet på innsiden, og det tok litt tid å finne ut nøyaktig grunnen, men det var bare et hjørne på kortet inni som hadde kilt seg fast mot dekselet. Dette ble lirket løs veldig lett ved å dytte stylus'en (pennen) inn og vippe det løs.

Deretter var det grei skuring. Minnebrikken lå veldig lett tilgjengelig, og det var lett å ta den ut og sette inn den nye. Bakdekselet ble skrudd på igjen og batteriene var på plass igjen på under ett minutt.

Vær oppmerksom på at alle data forsvinner, så det er lurt å ta en komplett backup på forhånd hvis du ikke vil starte fra begynnelsen med å legge inn programmer. Til dette anbefales programmet BackupBuddy som vil omtales nærmere en av dagene.

Minneoppgraderingen anbefales på det sterkeste hvis man trenger mer plass, og for under 2000,- er det mye greiere enn å kjøpe en helt ny enhet. Minneoppgraderingen bruker heller ikke merkbart mer batteri, så dette er en definitiv vinner!

Importør i Norge er Ide Data.

Til toppen