Mer multimedia i lomma med små harddisker

Flere produsenter av blant annet bærbare MP3-spillere har sett nytten av å bruke harddisk som lagringsmedium. Særlig når harddiskene ikke er stort større enn et litt klumpete frimerke.

Flere produsenter av blant annet bærbare MP3-spillere har sett nytten av å bruke harddisk som lagringsmedium. Særlig når harddiskene ikke er stort større enn et litt klumpete frimerke.

En harddisk med en lagringskapasitet på 1,5 GB høres kanskje ikke så imponerende ut i lenger, men i en del relativt nye markeder er likevel slike lagringsenheter interessante. Særlig fordi den fysiske størrelsen til harddiskene etter hvert er blitt svært liten.

digi.no skrev i juni om en harddiskbasert lagringsenhet fra selskapet Cornice. Denne harddisken, Cornice Storage Element (SE), har en diameter på én tomme, det vil si 2,5 centimeter. Prisen skal være betydelig lavere enn flashminne med tilsvarende lagringskapasitet. Nå har multimedieenheter basert på Conice SE begynt å komme på markedet.

De digitale videokameraene i Samsungs ITCAM-serie er basert på harddisken fra Cornice. Siden kameraet lagrer videoopptakene som MPEG4, får harddisken plass til omtrent 66 minutter med videoopptak i den beste kvaliteten kameraet støtter, det vil si 640 x 480 piksler og relativt lav komprimeringsgrad.

Umiddelbart høres kanskje videotape ut til å være et bedre valg, men ITCAM-produktene til Samsung kan brukes til langt mer enn vanlige videokameraer. Med en vekt på 195 gram kan enheten fungere som en relativt hendig ekstern lagringsenhet for datamaskiner, som lydopptaker eller diktafon med stereolyd, som PC-kamera eller som MP3-spiller. Utstyrt med en høyhastighets USB 2.0-port kan dataene overføres til en PC på omtrent 5 minutter. Prisen ser ut til å bli rundt 600 dollar, litt avhengig av modell.

Den samme enheten fra Cornice brukes også i den nye MP3-spilleren Rio Nitrus fra Rio Audio. Dette er en enhet som veier omtrent 57 gram og som måler 7,5 X 6,0 X 1,5 centimeter. Enheten ventes å komme på markedet, i hvert fall i USA, denne måneden, og anbefalt utsalgspris er omtrent 300 dollar.

For de som ønsker mer lagringsplass i MP3-spilleren uten at det går for mye utover størrelsen, kan kanskje Toshibas kommende Gigabeat G20 MEG200J-modell være et alternativ. Ifølge The Register vil denne MP3-spilleren være utstyrt med selskapets egen 1,8 tommers harddisk med lagringskapasitet på 20 GB når den kommer på markedet i Japan i oktober. Til tross for den betydelig større harddisken hevder Toshiba at den nye MP3-spilleren vil være den tynneste harddiskbaserte MP3-spilleren på markedet. Størrelsen oppgis til å være 8,95 x 7,65 x1,27 centimeter, mens vekten skal være 138 gram. Begge deler er noe mindre enn Apples iPod. Prisen er foreløpig ikke oppgitt, og det er heller ikke kjent om enhetene vil komme på markedet utenfor Japan.

Til toppen