UTVIKLING

Mer personlig web med Mozillas Jetpack

Nettleser-tillegg som kan utvikles direkte i nettleseren.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
22. mai 2009 - 11:27

Mozilla har sluppet en svært tidlig versjon av en Firefox-utvidelse som kalles Jetpack. Dette er et programmeringsgrensesnitt til nettleseren som skal gjøre det enkelt for flere å lage Firefox-widgets som kan bidra til å gi en bedre og mer personlig opplevelse av nettleseren og innholdet den presenterer.

Jetpack skal gjøre det mulig for en bruker å gi Firefox ny funksjonalitet uten at nettleseren må startes på nytt. Det skal heller ikke være kompatibilitetsutfordringer knyttet til Jetpack. Det sistnevnte er ofte et problem med dagens grensesnitt for utvidelser.

Jetpack-widgetene lages ved å bruke webteknologier med HTML, CSS og JavaScript. Målet er at alle som kan lage en webside, også skal kunne lage tillegg basert på Jetpack.

Jetpack tar i bruk verktøy og teknologier som allerede er relativt kjente for webutviklere med Firefox-erfaring. Det tilbys et integrert utviklingsmiljø basert på redigeringsverktøyet Bespin, som digi.no tidligere har omtalt i denne artikkelen. Som debugger benyttes nettleserutvidelsen Firebug. Det vil si at alt utviklingsarbeidet kan gjøres direkte i nettleseren.

Eksempelkode for Jetpack-widget. Denne endrer bakgrunnfargen på alle websider til rød.
Eksempelkode for Jetpack-widget. Denne endrer bakgrunnfargen på alle websider til rød.

Jetpack inkluderer programmeringsgrensesnitt (API) som blant annet støtter statusfelt, faner, innholdsskripts og animasjoner. Den skal også støtte eksterne API-biblioteker, fra blant annet Twitter, og JavaScript-biblioteker som jQuery.

Dagens 0.1-versjon er på ingen måte ferdig, men gir løfter om å kunne gjøre mye med svært lite kode.

Aza Raskin, Atul Varma og Nick Nguyen ved Mozilla Labs beskriver Jetpack nærmere i dette blogginnlegget, blant annet med en video.

Jetpack kan lastes ned fra denne siden.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.