FORBRUKERTEKNOLOGI

Mer sannsynlig at noen vil kjøpe RIM

Det kan stå mellom Google, HP og Microsoft.

Bilde: RIM
17. aug. 2011 - 09:30

Googles kjøp av Motorola mandag utløste børsfest for Motorolas konkurrenter. Blackberry-leverandøren RIM (Research In Motion), som sliter i motbakke og som er mer enn halvert i markedsverdi siden nyttår, er en av festdeltakerne: De opplevde en kursoppgang på 9,5 prosent.

Kursoppgangen til RIM gjenspeiler markedets vurdering av at sannsynligheten for at noen vil kjøpe RIM, har økt.

Et mulig oppkjøp var tema også før Google kjøpte Motorola. RIM sliter internt, taper markedsandeler og er i ferd med å gjennomføre en nedbemanning. På den andre siden går selskapet fortsatt solid i pluss, har god likviditet, et kjent varemerke, eier moderne teknologi – 2800 patenter – og har et solid fotfeste i bedriftsmarkedet. Halveringen av aksjekursen betyr at beløpet en mulig kjøper må ut med er kraftig redusert siden i fjor høst.

Hvem kan tenkes å kjøpe RIM?

Flere analytikere nevner Microsoft. New York Times Dealbook siterer IDC-analytiker Al Hilwa som mener Microsoft er mindre aktuell som potensiell RIM-kjøper etter Googles kjøp av Motorola, gitt økt sannsynlighet for at leverandører av Android-mobiler vurderer en overgang til Windows Phone 7.

Hilwa mener det er større sannsynlighet for at Google kjøper RIM. Han nevner ellers de kinesiske mobilleverandørene Huawei og ZTE, som begge har store likvide reserver. En annen mulighet, som han vurderer som mindre sannsynlig, er at Samsung eller HTC kjøper RIM for å sikre seg i tilfelle noe skjer med Android eller dersom Windows Phone skulle få vind i seilene.

En uavhengig analytiker som uttaler seg til Bloomberg, Chetan Sharma, mener RIM nå befinner seg i et ingenmannsland, og at det er påkrevd å selge seg eller finne en solid partner. Sharma tror HP kan tenkes å følge opp fjorårets kjøp av Palm ved å kjøpe RIM. Andre kandidater er Dell, samt Samsung og HTC.

IT World Canada skriver at RIM nå er det perfekte oppkjøpsobjektet for Google. De ser for seg at en porting av BBM (lynmeldingstjenesten BlackBerry Messenger) til Android kan styrke begge plattformer, og argumenterer for at RIM ideelt sett også burde gjøre BBM tilgjengelig for iPhone.

Et moment som kan gjøre RIM tiltrekkende for Google, er at RIM var med i konsortiet som skviset Google i Nortels patentauksjon. Konsortiet omfatter Apple, EMC, Ericsson, Microsoft, RIM og Sony, og ble dannet blant annet for å være en motvekt mot Google og Android.

To hindringer nevnes mot et oppkjøp av RIM. Selskapets likestilte ledere, Jim Balsillie og Mike Laziridis, er samtidig RIMs største aksjonærer, med en samlet eierandel på 10 prosent. De har ikke signalisert noe ønske om å selge. Den andre mulige hindringen er den kanadiske regjeringen, som har vist seg tilbøyelig til å blokkere salg av viktige kanadiske selskaper til eiere i utlandet.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.