Mer trådløs multimedia for hjemmebrukerne

Flere produsenter satser på at trådløst nettverk for lyd og video vil være den neste, store trenden blant konsumentene.

Flere produsenter satser på at trådløst nettverk for lyd og video vil være den neste, store trenden blant konsumentene.

Svært mange bruker nå PC-en som multimediesentral i hjemmet. Stadig større lagringskapasitet og lavere priser på harddisker og innspillbare CD/DVD-plater gjør det rimelig og enkelt å samle både film, bilder og musikk i og rundt PC-en.

Likevel foretrekker de aller fleste å se film på TV-en og høre musikk via stereoanlegget. PC-skjermene er fortsatt langt mindre i størrelse enn en gjennomsnittlig TV, og høyttalerne som er koblet til PC-en har sikkert bra nok lyd for spill og mye annet, men er likevel ikke i klasse med det stereoanlegget mange har stående på stua.

De aller fleste lydkort i PC-er har en eller flere utganger som gjør det mulig å koble det til et stereoanlegg, og svært mange skjermkortløsninger har en TV-utgang. Men for å koble enhetene sammen, må det strekkes kabler - gjerne lange kabler hvis enhetene ikke står rett i nærheten av hverandre. De fleste synes nok egentlig at de har nok kabler langs gulvlistene fra før. Strøm og telefoni krever jo gjerne sitt, i hvert fall i eldre hus og leiligheter hvor det skjulte anlegget ikke ble bygget med gjennomsnittlig to kontakter per løpemeter med gulvlist i tankene.

Mange har derfor ønsket seg trådløse løsninger på problematikken.

En mulighet har i noen år vært å sende lyd og bilde trådløst mellom PC og TV ved hjelp av en spesiell sender og mottaker. Men slike sett har gjerne hatt den begrensningen at alt må styres fra PC-en, samtidig som bildet kun vises på TV-en. Dette er litt problematisk hvis enhetene står i hver sin etasje. Riktignok har det eksistert mer avanserte løsninger som også har overført signaler fra mus og tastatur trådløst til PC-en, men det er lenge siden disse er blitt markedsført.

En annen ting er at båndbredden over trådløse nettverk alltid vil være mer begrenset enn den over kabelbaserte løsninger. Ved overføring av multimedia som inneholder mye informasjon, for eksempel film med surround-lyd, vil de trådløse løsningene komme til kort.

En del produsenter ser ut til å ha forstått dette. De siste månedene har det derfor blitt lansert en rekke produkter som skal kunne løse dette problemet. Metoden som benyttes er ganske enkelt å flytte dekodingsjobben nærmere endestasjonen. Normalt er det de dekodete dataene som krever mye båndbredde. Filene som inneholde de kodete og komprimerte dataene er ikke nødvendigvis større enn at de lar seg overføre tilstrekkelig raskt over dagens trådløse løsninger.

Danske Kiss lanserte i desember flere DVD-spillere med innebygd WLAN-forbindelse (802.11b). Spillerne støtter avspilling av DivX- eller XviD-kodet video, samt musikk lagret som MP3 eller Ogg Vorbis. Dekodingen foregår i spilleren, det er kun selve filen som overføres over nettverket. Enhetene er også forberedt for å støtte en nettbaserte video-on-demand-løsning.

Blant annet Linksys lanserte i forrige uke fram en tilsvarende løsning, Linksys DVD Player with Wireless-G Media Link (WMLD54G), men med raskere trådløst nettverk (802.11g). Også denne spilleren vil støtte nettverksbaserte radio- og videotjenester, men mangler trolig støtte for det populære XviD-formatet for video, men har støtte for Microsofts WMA-lydformat i stedet for Ogg Vorbis. Enheten skal komme på markedet i slutten av første kvartal i år.

NetGear MP101 Wireless Digital Music Player

NetGear lanserte nylig enheten MP101 Wireless Digital Music Player, en musikkavspiller for tilkobling direkte til stereoanlegget. Også denne laster ned filer fra en PC over et trådløst 802.11g-nettverk. Enheten er utstyrt med en LED-skjerm som viser informasjon om den tilgjengelige musikken. Formatene som støttes er MP3 og WMA. Navigasjonen foregår ved hjelp av en fjernkontroll. Også denne enheten ventes å komme på markedet i slutten av det inneværende kvartalet. Prisen ventes å bli omtrent 200 dollar.

D­-Link DCS5300W

Også D-Link tilbyr nå nye produkter for trådløse nettverk. Selskapet lanserte nylig DCS-5300W, et Internett-kamera med støtte for trådløst nettverk (802.11b) kan kobles til en Internett-tilknyttet PC med Internett-aksess. Opptakene kan da sees av alle med en nettleser. Kameraet er også utstyrt med motor som kan fjernstyres av brukerne. Kameraet skal allerede være tilgjengelig og har en forventet utsalgspris i USA på 399 dollar.

Til toppen