BEDRIFTSTEKNOLOGI

Merced: EPIC forener RISC og CISC

Merced - Intels og Hewlett-Packards felles prosessor-prosjekt - er første eksempel på en ny teknologi for parallellprosessering kalt EPIC - Explicitely Parallell Instruction Computing.

Eirik Rossen
21. okt. 1997 - 12:18

EPIC karakteriseres som stammen i Intels framtidige prosessorfamilie. Det første eksemplet, Merced, skal være klart i 1999. Utviklerne skal allerede være i gang med Merceds etterfølger, beregnet å komme i 2001 med dobbelt så høy ytelse.

Parallellprosessering betyr at en oppgave deles opp i ulike porsjoner som behandles samtidig av hver sin prosessor. Ideelt skal ytelsen øke lineært med antall prosessorer. I forrige uke la Intel og Hewlett-Packard fram noen av de løsningene som inngår i EPIC for eksperter på teknologiseminaret Microprocessor Forum. Mottakelsen rapporteres å ha vært positiv.

EPIC-arkitekturen gjør at prosessoren ikke utfører instruksjoner etter hvert som de kommer, men øker ytelsen ved å forberede seg på å bruke de mest sannsynlige funksjonene, avhengig av situasjonen.

EPIC skal være et slags amalgam av instruksjonssettene til dagens stridende prosessorteknologier CISC (Complex Instruction Set Computing) og RISC (Reduced Instruction Set Computing). En EPIC-prosessor vil derfor kunne kjøre programmer kompilert for begge prosessortyper, eksempelvis Intel-basert Windows og PA-RISC-basert Unix.

Dette innebærer at Merced-brikkene vil være bakoverkompatible med begge opphavsplattformene.

EPIC inngår i 64-biters arkitekturen IA-64. Merced vil være Intels første 64-biters prosessor. Selskapet sier at 32-biters prosessorer vil fortsatt produseres i flere år etter Merceds debut. Hewlett-Packard sier at de på sin side vil fortsette å utvikle PA-RISC-prosessorene.

Målgruppen for Merced vil i første omgang være avanserte tjenere og arbeidsstasjoner. Microsoft har forpliktet seg til å lage en 64-biters utgave av Windows NT spesielt tilpasset IA-64. IBM har kunngjort planer om å bruke Merced og NT-64 i både arbeidsstasjoner og tjenere, og vil dessuten komme med en DB2 tilpasset denne plattformen. Adobe har varslet en utgave av Photoshop beregnet på Merced og 64-biters Windows NT.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.