Mercedes-Benz støtter iOS – og Android

Bilen kan bli ny kamparena mellom Apple og Google.

Mercedes-Benz støtter iOS – og Android
Apple bør holde seg til CarPlay og lignende løsninger, mener den pensjonerte GM-sjefen Dan Akerson. Bilde: Apple

Apple kunngjorde i dag at flere bilprodusenter skal begynne å tilby selskapets nye CarPlay-løsning allerede denne uken. Først ut er Ferrari, Mercedes-Benz og Volvo. Honda, Hyundai og Jaguar skal tilby CarPlay i bilmodeller senere i år. I tillegg skal systemet tilbys i framtidige modeller fra BMW, General Motors (Chevrolet og Opel), Kia, Land Rover, Mitsubishi, Nissan, PSA Peugeot Citroën, Subaru, Suzuki og Toyota.

CarPlay skal gjøre det enklere å bruke iPhone i bilen, ved å bruke bilens innebygde grensesnitt og volumkontrollen i rattet. Ved hjelp tale eller enkel berøring skal man kunne telefonere, bruke kartapplikasjonen, lytte til musikk og å få tilgang til meldinger. Siri er en sentral del av det hele. Også tredjepartsapplikasjoner som Spotify og iHeartRadio støttes.

CarPlay er basert på Lightning-kontakten som ble introdusert med iPhone 5. Eldre modeller støttes ikke.

Apple har i mer enn ti år samarbeidet med bilprodusenter om integrasjon mellom selskapets produkter og biler. Selskapets enhetlige grensesnitt og design har gjort dette enkelt. Men langt fra alle bileiere har et passende Apple-produkt eller noe ønske om å skaffe seg det. For mange av disse bileierne er derfor ønskelig at bilprodusentene i alle fall ikke låser seg til én leverandør.

Flere av de nevnte bilprodusentene er medlemmer av Open Automotive Alliance, en bilvariant av Open Handset Alliance. Målet for denne alliansen er både å utvikle Android-baserte infotainment-systemer for biler og å sikre bedre integrasjon mellom separate Android-enheter og biler. De første resultatene av dette skal bli tilgjengelige i år.

Mercedes-Benz og Google

En bilprodusent som i alle fall så langt ikke er offisielt medlem av Open Automotive Alliance, er Daimler, som blant annet eier Mercedes-Benz. Men nå tyder mye på at selskapet også skal tilby Android-integrasjon.

I en stillingsannonse som har blitt oppdaget av tyske mobiFlip.de, utlyser Daimler en stilling som applikasjonsansvarlig for sømløs integering av Android-baserte smartmobiler med «head unit» i Mercedes-Benz-bilene ved hjelp av det som omtales som «Google Projected Mode». Med «head Unit» menes bilens underholdningssystem.

Blant funksjonaliteten som nevnes, er avspilling av multimedia, sending og mottak av meldinger, samt navigasjon. Dette skal kunne kontrolleres gjennom bilens kontroller.

I stillingsannonsen, som mobiFlip.de har tatt en kopi av, skriver Daimler at utvikleren med Google Projected Mode vil bidra til en av de viktigste, teknologiske innovasjoner innen telematikk, som skal brukes i alle Mercedes-Benz-biler i alle markeder i verden.

Daimler ser i ettertid ut til å fjernet stillingsannonsen, men en ganske likelydende annonse – bortsett fra at Google Projected Mode overholdet ikke nevnes, finnes her.

    Les også: