BEDRIFTSTEKNOLOGI

Mercury tilbyr suite for IT-optimering

Mercury har brukt tre år og en halv milliard dollar på å lage en integrert suite som gjør alle IT-systemer mer effektive.

20. okt. 2005 - 07:55

Forkortelsen BTO står for «business technology optimization», og gjenspeiler et tema Mercury stadig har fremmet de siste årene: Optimere IT-systemene med tanke på forretningen snarere enn for teknologien.

Begrepet stammer opprinnelig fra analyseselskapet Gartner. Mercury grep til betegnelsen i april 2003 da de lanserte Topaz Business Availability, en tjenesteorientert overvåker av e-forretningen, som klager raskere enn noen kunde.

Nylig lanserte selskapet en integrert suite for alt som har med optimering av forretningsteknologi å gjøre: BTO Enterprise.

– Suiten omfatter tre hovedbein, sier Per-Otto Lie, leder for Mercury Norge. – Det er applikasjonstesting, applikasjonsdrift og såkalt «IT governance», det vil si styring av prosjekter og endringer.

Ifølge Lie har Mercury ligger det tre år og en halv milliard dollar bak BTO Enterprise. Anstrengelsene omfatter fem oppkjøp – Performant, Kintana, Allerez, Appilog og BeatBox – og partnerskap med nye selskaper som Motive, Intuwave og HyPerformix.

– Hittil har testing, drift og prosjektstyring holdt til i hver sin silo. På prosjektsiden har dette vært spesielt lite avansert. Det typiske verktøyet er Excel, som ikke er spesielt strømlinjeformet.

Mercury peker på at IT-lederne har press seg på å levere effektivitet, men at det de leverer ikke alltid har vært like bra for bedriften, selv når det leverer i tide, får til utrullingen og ser at tjenestegarantiene holder.

– Det brukerne konstaterer, kan være et mangfold av feil. Grensesnittene kan være uegnede, slik at selgerne ikke benytter seg av de nye verktøyene. Nettsiden er pen, men utformingen er ikke gjennomført med tanke på forretningen. Bestillingene hoper seg opp uten å effektueres, selv om tjenestegarantiene holder i alle målte ledd, fordi man ikke ser at nøkkeltjenester ikke er tilgjengelige, sier Richard Lind fra Mercury Nordic.

Nettopp derfor trengs systemer som varsler før kundene rekker å klage.

– Analyseselskapet Yankee Group peker på at mindre enn én prosent av alle milliardene brukt på IT-investeringer, har gått til systemer som skal sikre at de gir forretningsmessig gevinst, sier Lind. – Så lenge man opprettholder siloene er det vanskelig å binde IT-avdelingen til forretningsdriften.

Lie og Lind viser denne plansjen for å illustrere hva som inngår i den nye integrerte suiten for styring av kvalitet, ytelse og tilgjengelighet, og for å samordne endringsprosess og ytelsesovervåking:

Lind forklarer:

– Vi har nye versjoner av pakkene Quality, Performance og Business Availability. De to sistenevnte, Performance og Business Availability, har fått et nytt felles lag for ytelsesstyring. På toppen av dette er det lagt et eget nytt felles lag for endringsstyring, og det hele overvåkes av IT Governance Center som er ny for denne suiten.

Denne integreringen skal gi gevinster i form av høyere automasjon, bedre kvalitetssikring og bedre prioriteringsperspektiv, i tillegg til den enkelhet man oppnår ved å legge alt i samme boks.

– Integreringen sørger blant annet for at man tester hele tiden på riktige data og reelle scenarier. Arkitekturen for denne pakken er serverbasert. Det trengs ingen annen klient enn nettleseren. Klienten er helt fri for javasnutter og ActiveX, samtidig som den er rollebasert og kan legges til rette av den enkelte.

Laget for å håndtere applikasjonsendringer har innebygget støtte for ITIL (Information Technology Infrastructure Library).

– Vi har arbeidet lenge for å bygge inn støtte til ITIL i alle våre produkter.

ITIL er et sett retningslinjer for drift av IT-tjenester, som ble etablert av den britiske regjeringen på 1980-tallet og som siden er gjort fritt tilgjengelig og vunnet allmenn aksept.

Mercury viser til flere analytikeruttalelser – fra Gartner, Forrester Research og Butler Group – på overgangen fra funksjonsperspektiv til livssyklusperspektiv i forhold til applikasjoner, og integrert håndtering av alt som har med bedriftsapplikasjoner å gjøre, er fullt ut vettugt. Lie og Lind peker på at de rir fronten på en tendens i tiden, og at mange følger etter.

– IBM er i gang med dette, men har ennå ikke integrert for eksempel Rational-verktøyene. BMC har nylig kjøpt et selskap for å komme i gang. Microsoft har startet, men har heller ikke bakt inn utviklerperspektivet, og vil ikke trekke inn Java. Derfor regner jeg med at vi er unikt posisjonert, avslutter Lind.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.