Merkantildata bryter Sun-monopol

Det blusser opp til full krig mellom Merkantildata og Ark, to av de største datakonsernene i Norge. Til neste år må Ark trolig dele sitt hyggelige Sun-monopol med mektige Merkantildata - noe som kan gi lavere Sun-priser.

Merkantildatas oppkjøp av CMA kan bli et mareritt for Ark, som i dag er eneimportør av Sun-maskiner. Skrivervik Data, fra nyttår en divisjon i Ark, er den mest lønnsomme delen av konsernet nettopp på grunn av Sun-salget. Selskapet har mange partnere, men 85-90 prosent av salget er direkte, noe som gir hyggelige marginer.

Dette blir det nå trolig slutt på. Tidligere i dag offentliggjorde Merkantildata at de kjøper opp CMA Systems, den største Sun-leverandøren i Sverige og Danmark.

- Det er relativt sannsynlig at vi starter salg av Sun-maskiner i Norge til neste år, sier Tom Adolfsen, administrerende direktør i Merkantildata til digi.no. Vi er et nordisk konsern, det finnes ingen regler for hvor i verden vi kan kjøpe Sun-maskiner. Sun og Skrivervik kan ha så mye papir de vil.

For kundene kan CMA-oppkjøpet bety billigere Sun-maskiner hvis det dukker opp en stor Sun-leverandør som kan presse Ark.

Men konsernsjef i Ark, Jan Erik Standahl, sier at Adolfsens Sun-planer ikke gjør ham urolig.

- Det lå i kortene at det ville dukke opp flere partnere, men vi er og vil være Sun Norges hovedpartner. Vi har 12 års erfaring på Sun og det krever en stor innsats å bygge opp en organisasjon som skal selge såpass avanserte produkter. Det foregår allerede en gråimport av Sun-maskiner i dag: En av 20 maskiner som selges i Norge er ikke tatt inn gjennom Skrivervik/Sun Norge, opplyser Standahl til digi.no.

Adolfsen poengterer at deres salg vil skje gjennom CMA Norge det første året, ikke Merkantildata.

- Det er bra marginer på selge Sun-maskiner, vi får låne noen av marginene til Standahl, sier Adolfsen.

Adolfsen forteller at han ikke kjøper hele CMA, men dropper deler av det svenske konsernet. Ut ryker leasing-tjenester fordi man her var sterkt etablert i Tyskland, et land Merkantildata ikke ønsker å etablere seg i. I tillegg vil ikke Adolfsen ha CMA Small System som selger børs- og banksystemer.

- CMA Small Systems har én kunde i Norden og det er Oslo Børs – resten av kundene befinner seg i Russland og

Øst-Europa. Jeg tror (børsdirektør) Frønsdal skal få beholde sine problemer selv, sier Adolfsen, med referanse til de store forsinkelsen Oslo Børs har opplevd med sitt nye handelssystem som CMA har levert.

Adolfsen har som vanlig en kort og meget konsis beskrivelse det han kjøper:

- CMA besto av fire selskaper man slo sammen i fjor. CMA Personal System selger PC-er, men har aldri tjent penger. CMA Open System derimot tjente godt på Unix, Sun og "storage managment". I tillegg kommer to små konsulentselskap. Da disse selskapene ble slått sammen i 1997, ble det bare rot. Egentlig skulle CMA kommet ut med et driftsresultat på 20-25 millioner kroner. Vi skal hjelpe CMA til å bedre marginene og til å ta seg bedre betalt for konsulenttjenester. I dag sløser de bort mye på support. I tillegg regner vi med å kunne hente ut ti millioner kroner i synergi-effekter til neste år, men vi skal ikke si opp noen, lover Adolfsen

Til toppen