- Merkantildata ikke noe programvarehus

- Vi vil fortsatt videreutvikle komponenter i Formula, men Merkantildata Applikasjon skal ikke være noe programvarehus. Fokus ligger fremdeles på applikasjoner og løsninger, sier konsernsjef Tom Adolfsen til digi.no.

Enkelte medier har varslet Formulas fremtidige død. Andre (digi.no) har pekt på videreutviklingen av Formula-komponenter og stilt spørsmål ved om Merkantildata Applikasjon skal bli et programvarehus.

- Noe programvarehus blir det ikke, selv om du kan si at vi på et produkt som NOR22 i praksis vil fungere som et programvarehus, sier Tom Adolfsen.

Konsernsjefen forklarer at det vil være aktuelt å markedsføre enkelte komponenter i Formula utenfor Norge.

- Lønns- og personaldelen av Formula kan vi gjøre en del med i Norden, men også utenfor Norden. Personalsystemer kan stort sett brukes i alle land, med en språktilpasning. Derfor vil vi se på muligheten for å selge akkurat den komponenten også internasjonalt. Jeg tror imidlertid ikke vi vil ønske å supportere utenfor våre egne markeder, da er det mest aktuelt å selge koden til andre aktører som kan sette sitt navn på det.

- Lønnssystemer er ikke så enkle. Jeg vil anta at vi kan tilpasse lønnskomponenten til svenske og danske forhold i privatmarkedet, men for stat og kommune er det såpass store nasjonale forskjeller at det ville krevd helt vanvittig tilpasninger.

- Hva betyr dette for utviklingen av Formula i årene som kommer?

- Vi vil uansett gjøre de tilpasningene som kreves for å levere i henhold til den rammeavtalen som er inngått med staten. Det betyr imidlertid ikke at vi vil gjøre alt selv. Om to til tre år er kanskje bare 20 prosent av koden i Formula, det du vil kalle original Formula-kode, utviklet innomhus.

- Hva betyr det mer generelt for Merkantildatas valg av programvare fra andre leverandører?

- Vi kan gjøre flere ting. I første rekke kan vi velge løsninger fra eksterne leverandører som vi så markedsfører og selger for dem. Eksempler her er Concorde, Baan og SAP. Dernest kan vi kjøpe kode av andre utviklere. Kall det gjerne OEM-avtaler, og sette Merkantildata-logoen på det. Kanskje vil vi også endre navn på de løsningene du ser hos oss i dag.

- Så det dere måtte finne på å gjøre av videresalg av applikasjoner utover til egne kunder er kun tiltak for å få best mulig avkastning på kode som er skrevet med et annet primærformål?

- Det kan du godt si. Merkantildata Applikasjon driver en blanding av konsulting og applikasjonsutvikling og skal ikke fokusere på å utvikle programvare som sådan. NOR22 er et unntak i så måte. I den delen av markedet er det mulig å jobbe som et programvarehus med Norden som hjemmemarked, avslutter Adolfsen.

Til toppen