Merkantildata og EDB er på kortsiktig gevinstjakt

Jens Rugseth, sjef i Getronics (tidligere Ark/Cinet) går hardt ut mot Merkantildata og EDB Business Partners planer om å børsnotere sine Internett-konsulenter.

Jens Rugseth, sjef i Getronics (tidligere Ark/Cinet) går hardt ut mot Merkantildata og EDB Business Partners planer om å børsnotere sine Internett-konsulenter.

Ideen om å skille seg ut sine Internett-konsulenter i et eget selskap for å få bli med på den sterke veksten i aksjekursene slike selskaper har brer seg. Men Getronics, et av de tre store generelle it-husene i Norge, har ikke tenkt å gjøre som sine konkurrenter.

Etter at det i går ble kjent at svenske WM-data vil de ville starte eget Internett-selskap, fulgte de norske it-gigantene opp. Først sa Merkantildata ASA sin sjef Tom Adolfsen i en artikkel i Dagens Næringsliv at de trolig skal skille ut 200-300 konsulenter i et eget selskap.

Hakk i hæl følger Telenor-deleid EDB Business Partner ASA (en fusjon mellom Telenor Programvare og EDB ASA). Konsernsjef Bjørn Trondsen forteller til digi.no at også EDB vurderer å skille ut sine 200 Internett- og WAP-konsulenter "for å synliggjøre vår Internett-satsning" - enten dette resulterer i en eget selskap eller et forretningsområde.
Les om Merkantildata og EDBs planer:
Men Getronics-sjef Jens Rugseth er svært skeptisk til Adolfsen og Trondsens planer. Det kan han til dels være, for etter at nederlandske Getronics fullførte oppkjøpet av Ark/Cinet/Skrivervik-sfæren, er ikke Getronics lenger på børs.


- Det Adolfsen og Trondsen ønsker å gjøre er å utnytte en hype av Internett-relaterte selskaper som har ført til en ekstrem overprising av alle som driver med Internett.

Rugseth mener iveren etter noteringer av Internett-selskaper skyldes en dominoeffekt fra USA.

- I USA har overprisingen av Internett-selskapene skapt ekstreme formuer og aksjekurser. Nå flommer pengene over til Europa og Norden og aksjekursene fyker opp i Sverige og til dels Norge.

- Å skille ut Internett-konsulenter i egne selskaper er noe man gjør for å få aksjonærene blide på kort sikt, sier Rugseth til digi.no.

- Men å skille ut et eget Internett-selskap gir ikke noen forretningsmessige fordeler. Du mister de ansatte som er vanskeligst å skaffe og øker driftskostnadene ved å operere med to i stedet for et selskap. Fordi Internett er så integrert i alt it-arbeid nå, må du hyre inn konsulentene, men til en høyere pris, mener Getronics-sjefen.

Han innrømmer at å børsnotere for eksempel det nystartede gruppevare-selskapet Teamwide kunne gitt en hyggelig gevinst, men sier at Getronics jobber med langsiktige strategier.

(digi.no gjør oppmerksom på at Rugseth er ikke-arbeidende styreformann i Internett Kanal 1, eierselskapet til digi.no.)

Til toppen