RESULTATERFINANS

Merkantildata overrasket kun pressen

Det ser ut til at pressen ble rundlurt av norske analytikere før resultatfremleggelsen torsdag morgen. De offisielle snitt-estimatene var på 61 millioner kroner i resultat før skatt. Gode kunder av de store meglerhusene visste imidlertid godt at resultatet ville lande på rundt 70 millioner kroner, hvilket det også gjorde.

Jørgen Christiansen
30. apr. 1998 - 13:35

Enkelte investorer bekrefter overfor digi.no at tallene stemte godt med hva man har fått opplyst av analytikere de siste dagene.

En investor som ønsker å være anonym, sier til digi.no at vedkommende er overbevist om at tall fra selskapet er lekket til utvalgte deler av markedet. Investoren oppgir ikke annen begrunnelse for dette enn at tall som dukket opp få dager før resultat-fremleggelsen viste seg å stemme meget bra.

Dermed sitter trolig flere mindre investorer i dag og tror at resultatet var bedre enn ventet. Det vil drive kursen noe opp. Merkantildata er forøvrig splittet i fem i dag. Samtidig går aksjen eksklusive utbytte.

Det skal legges til at selv om det ser ut til at i hvert fall to til tre analytikere hadde klart å justere seg inn slik at deres uoffisielle estimatene traff - så var budskapet fra Adolfsen under presentasjonen i dag, meget sterkt.

- Vi er godt over budsjettert resultatvekst, sa Adolfsen til digi.no etter presentasjonen.

I presentasjonen la selskapet sterk vekt på at etterspørselen etter selskapets tjenester har vært stor i alle markeder, og i Sverige betydelig høyere enn i 1997.

Volumveksten har vært spesielt høy innen distribusjonsvirksomheten. Denne veksten er ifølge selskapet drevet av en produktifisering av Hjemme-PC'er til bedriftsmarkedet.

- Det mest positive ved distribusjonsvirksomheten er at resultatgraden øker, sa Adolfsen. Denne delen av virksomheten vil vokse vesentlig raskere enn markedet, grunnet god profil og fokus på produkter i det øvre markedssjiktet.

Systemintegrasjon har hatt stor volumvekst i første kvartal, og den organiske veksten utgjør 49,2 prosent, sammenliknet med første kvartal 1997. I snitt har virksomheten en resultatgrad på 6,1 prosent.

- I Danmark er resultatgraden mellom en og to prosent, mens den i Sverige er i ferd med å runde seks prosent. Svenskene er virkelig i ferd med å ta oss igjen, hvilket de selvfølgelig aldri vil klare, uttalte Tom Adolfsen. I Norge er resultatgraden i Systemintegrasjon over åtte prosent.

Kommunikasjonsområdet opplever stor etterspørsel etter produkter og tjenester. Selskapet trekker spesielt frem økende salgssynergier med systemintegrasjon. Dette er i følge selskapet med på å øke volumet vesentlig. Forretningsområdet hadde en driftsmargin på 8,2 prosent mot fem prosent i første kvartal 1997.

For Applikasjon ble driftsmarginen syv prosent mot 6,5 prosent i samme tidsrom 1997. Adolfsen la vekt på at dette forretningsområdet nå beveger seg fra å være et tungt utviklingsmiljø til å fokusere på konsulenttjenester. Det har pågått rundt regnet 20 "ryddeprosjekter" i denne delen av selskapet. Nå er antall prosjekter redusert til tre. I løpet av første kvartal har selskapet brukt betydelige ressurser på disse prosessene.

NOR 22 lanseres etter hvert i Sverige. Adolfsen venter ingen vesentlig effekt av dette før i 1999. Han innrømmer også at satsingen på Concorde kom alt for sent i gang. Hittil er 50 ansatte konvertert til dette produktet.

Tom Adolfsen justerte forventningene til årets omsetning. Han har tidligere sagt at målet for 1998 har vært en omsetning på 6 milliarder. Nå sier han at dette målet vil bli nådd med god margin og at han ser mer på 7-tallet enn 6-tallet.

Han presiserte at en slik omsetning ville han nå uten ytterligere oppkjøp.

TABELL: Resultat etter første kvartal, alle tall i millioner kroner.

Første kvartal 1998 Første kvartal 1997 (pro forma)
Omsetning 1.462 963
Driftsresultat 75,6 31
Resultat f. skatt 71,1 25,5
Resultat e. skatt (sjablon-beregning) 53,3 25,5
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.