Merkantildata pakker om til Java

Mektige Merkantildata-sjef Tom Adolfsen sier ja til Java. Som den første store programpakken i Norge kommer økonomisystemet Nor 22 i Java-versjon rundt nyttår.

Mektige Merkantildata-sjef Tom Adolfsen sier ja til Java. Som den første store programpakken i Norge kommer økonomisystemet Nor 22 i Java-versjon rundt nyttår.

Programmeringsspråket Java er i ferd med å undergrave Windows-monopolet. Et tegn på dette er at Merkantildata, Norges største dataselskap er kommet halvveis i arbeidet med å skrive om økonomisystemet Nor 22 i Java. Dette understreker en internasjonal trend der stadig flere utviklere velger å programmere i Java, både ut fra tekniske muligheter og at man kan kjøre resultatet på alle typer maskiner.

Nor 22 ligger bak PC-Systemer og Visma i antall brukere, men blir en stadig farligere konkurrent fordi Merkantildata under Tom Adolfsens ledelse vokser med rakettfart og total sett gjør sine konkurrenter til dverger.

Merkantildatas prosjekt er delvis drevet av at en stor kunde som har 100 kontorer spredd over hele landet med mange forskjellige typer maskiner. For å kunne kjøre sammen økonomisystem finansierer denne kunden deler av Java-omskrivingen.

Nor 22, et av de mest populære og samtidig eldste økonomisystemene for PC i Norge skal få helt nye klær. Over tid er det sentrale regnskapssystemet bygget ut med systemer for ordre, lager, faktura, innkjøp og butikk/kassedata. Det har lenge vært stille rundt Nor 22 og det har gått rykter om at systemet om at systemet ikke ville takle overgangen til år 2000.

- Både DOS-versjonen og den nye Windows-versjonen av Nor 22 takler år 2000. Vi har 5000 Nor 22-kunder og systemet er en gullgruve for oss, forteller John Larsen, direktør for Nor 22-produktene hos Merkantildata til digi.no.

Larsen forteller at Applikasjonsdivisjonen i Merkantildata har arbeidet siden i fjor høst med den kommende Java-versjonen av Nor 22. Programmet skrives med utviklingsvektøyet Silverstream som er blitt meget populært for større Java-prosjekter.

- Vår utviklere skryter stadig til meg om hvor raskt og enkelt det er å skrive Java-kode. Vi er overrasket over hvor greit det går. Java-versjonen vil derfor gå ut til de første kundene sent i år, mens den ferdige plastpakkede versjonen er klar i februar til neste år, forteller Larsen. Han kan ikke gi noen tall på hvor mye det vil koste å skrive om økonimisystemet til Java.

Merkantildata fokuserer på volumsalg og mener de med sin totalløsning er langt billigere enn sine konkurrenter.

- Nor 22 selges av våre kontoer og 50 forhandlere som en enkel løsning som ikke krever mye konsulenthjelp, sier Larsen.

Til toppen