Merkantildata skiller ut PC LAN i eget selskap

Merkantildata skal bli en rendyrket leverandør av løsninger og tjenester. PC Lan skilles ut i et eget selskap, men får med seg en hyggelig "avskjedspresang".

Merkantildata skal bli en rendyrket leverandør av løsninger og tjenester. PC Lan skilles ut i et eget selskap, men får med seg en hyggelig "avskjedspresang".

Merkantildata har for utenforstående vært en blekksprut med armer i alle retninger, noe Tom Adolfsen nå rydder opp i. At Merkantildata har både vært forhandler og distributør for andre forhandlere på en gang har vært en uvanlig rollefordeling.

Ved å skille ut PC Lan i et eget børsnotert selskap kvitter Adolfsen seg med distrubsjonen. Utskillelsen gjennomføres for å gjøre Merkantildata til et rendyrket it og telekommunikasjonsselskap, skriver Adolfsen i sin børsmelding.

Årsaken til utskillelsen er også at distribusjonen er en helt annen type forretning med barberblad-tynne marginer, noe som roter til det finansielle bildet i Adolfsens regnskaper. Avhendelsen vil bidra til å bedre selskapets marginbilde, skriver Merkantildata. PC LAN omsatte i 1998 for 2,3 millarder kroner, men tjente bare 54,7 millioner kroner, et ikke uvanlig resultat i distribusjonsbransjen.

For å sikre at PC Lan for å god start på sitt selvstendige liv, får selskapet med seg en hyggelig avskjedspresang. Adolfsen har kjøpt det svenske distribusjonsselskapet Manora Datadistribusjon AB for 132 millioner svenske kroner. Planen er å fusjonere inn Manora i PC Lan og gi selskapet langvarige kontrakter med Merkantildata. PC Lan blir dermed en frittstående konkurrent til blant annet distributører som Ingram Micro, Computer 2000 og CHS.

Det er PC Lan-sjef Roald Sannæs som skal lede det nye selskapet. Med 250 ansatte estimerer Adolfsen at selskapet i 1999 vil omsette for mellom 4,25 og 4,5 milliarder kroner.

Det sammenslåtte PC LAN/Manora vil bli utskilt fra Merkantildata i løpet av 2. halvår 1999. Aksjene vil som ledd i påfølgende børsnotering bli videresolgt i et offentlig spredningssalg der aksjonærene i Merkantildata og Martinsson vil bli gitt forkjøpsrett. PC Lan skal først noters på Oslo Børs og senere kanskje på Stockholm Fondbörs. Med seg får PC Lan også Merkantildatas danske og finske distribusjonsvirksomheter.

Hvor stor del av det nye selskapet Adolfsen etter hvert skal eie er et åpent spørsmål.

"Merkantildata vil opprettholde en minoritetsandel i PC LAN så lenge dette anses formålstjenlig for begge selskaper", skriver selskapet i sin børsmelding.

Merkantildata-aksjen spratt opp 1,50 kroner til 74,50 kroner (kl 11:00) på Oslo Børs etter at nyheten ble kjent.

Til toppen