Merkantildata trekker ned

På en ellers hyggelig fredag trakk Merkantildata IT-indeksen marginalt ned.

På en ellers hyggelig fredag trakk Merkantildata IT-indeksen marginalt ned.

I løpet av meget kort tid har tre ulike medier skrevet artikler som kommuniserer at Merkantildata-aksjen heller ikke er uten risiko - på tross av fortsatt gode resultater. Sist ute er Kapitals sommernummer, hvor det legges vekt på at selskapet er friskt priset, vurdert etter forventet inntjening.

Tidligere har Kapital Data på lederplass poengtert at det synes å være en sammenheng mellom lønnsomheten i selskapet og hvor fornøyde kundene er. Sammenhengen er visstnok negativ. I digi.no har vi tidligere pekt på at det største risikomomentet i selskapet nå er knyttet til om ledelsen klarer å følge opp på den operative driften, eller om man prøver å spise mer enn man kan svelge.

Foreløpig ser det ut til at investorene ikke har noe utpreget behov for å begrense sine investeringer i selskapet, og det har da heller ikke kommet frem ny informasjon som tilsier at veksten i lønnsomheten ikke vil fortsette i det samme hyggelige sporet.

To positive meldinger trakk opp henholdsvis ContextVision og SensoNor i løpet av fredagen.

SensoNor har nå fått sin fjerde kontrakt på dekktrykksensorer, noe som bekrefter at selskapet her har funnet seg en nisje som i det minste kan gi høy omsetning. Det gjenstår selvfølgelig å se resultater av kontraktene, men signalet er uten tvil meget positivt.

ContextVision har kommet ett skritt nærmere en kontrakt med en digital kameraprodusent. Sven Günther-Hansen i ContextVision sier til digi.no at han regner med at det vil ta et par måneder før den aktuelle produsenten har fått evaluert selskapets teknologi og eventuelt er klar for å signere en kontrakt med ContextVision.

Det ser ut til at Terje Christoffersen i NetCom ikke er redd for å gjøre endringer i selskapets toppledelse, hvilket bør være et godt tegn. Fredag formiddag sendte selskapet melding om at markedsdirektør i divisjon Bedrift, Svein Ørbeck, erstattes med Arild Nilsen som kommer fra stillingen som direktør i divisjon Telenett. Nilsen har tidligere jobbet tett med Ørbeck i startfasen for selskapets bedrifssatsing.

- Jeg skulle gjerne hatt en høyere markedsandel i bedriftsmarkedet enn det vi har i dag, sier Terje Christoffersen til digi.no. Han uttrykker samtidig tilfredshet med den jobben Ørbeck har gjort med oppbyggingen av satsingen i bedriftsmarkedet, men fremhever at Arild Nilsen er den tyngste lederen i NetCom.

Beslutningen om Ørbecks avgang ble trolig tatt i går, og Svein Ørbeck har nå tatt sommerferie.

- Jeg trives best med å bygge opp ny virksomhet. Nå har vi kommet til en fase hvor jobben ville hatt en annen karakter og da er jeg klar for nye utfordringer i andre selskap, sier Ørbeck til digi.no. Svein Ørbeck har tidligere jobbet i Telenor (da navnet var Televerket) og EDB ASA.

Provida har hatt en meget gunstig utvikling siden nyttår, da kursen lå rundt 90 kroner. I midten av mai var kursen på 180 kroner, etter det har utviklingen vært heller laber. Fredag falt kursen hele 7,5 prosent til 145 kroner. Vi kjenner ikke til konkret informasjon som tilsier et slikt kursfall og antar derfor at kursfallet mer er et utslag av generell usikkerhet knyttet til programvaresektoren. Visma har som kjent falt kraftig tilbake de siste ukene (opp 2 prosent i dag) og PC-Systemer er tilbake under 20 kroner.

Agresso på sin side fikk et solid løft fredag (opp 9,7 prosent) etter at selskapet meldte at de i Frankrike har fått to nye kontrakter på tilsammen seks millioner kroner i løpet av kort tid.

Noen få handler fikk løftet kursen på Norman Data med 3,9 prosent fredag. Vi noterer oss at det i forbindelse med lanseringen av Windows 98 også blir lansert en programpakke med tilleggsprodukter. Pakken heter Plus 98! og inneholder virus-program fra McAfee, uten at det skal tillegges for mye vekt, da programpakken primært er myntet på privatmarkedet og det er ikke her Norman har hatt hovedfokus.

Til toppen